Japonia investeste 4,778 milioane de dolari in avioane F-35, dupa moartea lui Kim Jong-iL

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 14:00
1344 citiri
Japonia investeste 4,778 milioane de dolari in avioane F-35, dupa moartea lui Kim Jong-iL

Japonia achizitioneaza 42 de avioane de lupta F-35 de la Lockheed Martin, intr-o investite initiala totala de 4,788 milioane de dolari, potrivit ministerului Apararii din Japonia. F-35 a concurat impotriva Boeing si BAE Systems, pentru a indeplini nevoile de securitate ale Japoniei, dupa moartea lui Kim Jong-iL.

F-35, care se afla inca intr-un stadiu incipient de productie a concurat impotriva Boeing F/A-18 si Eurofighter Typhoon, produs de un consortiu de companii europene, inclusiv BAE Systems, potrivit Reuters.

Costul pe unitate ar putea creste de la 114 milioane de dolari, pana la 127 de milioane de dolari, daca sunt incluse si piesele de rezerva, a explicat ministrul japonez al Apararii, Yasu Ichikawa.

Japonia a ales F-35 de la Lockheed Martin in detrimentul altor avioane de lupta cu renume mai puternic, tocmai datorita caracteristicilor sale de a fi "invizibil" in fata radarelor. Achizitia vine in contextul in care ingrijorarile au crescut in Coreea de Nord, dar si dupa ce China a anuntat ca va introduce propriile avioane de lupta nedetectabile de radar.

Yasu Ichikawa sustine ca decizia de a achizitiona cele 42 de avioane de lupta ar putea ajuta Japonia sa se adapteze la un mediu schimbator de securitate dupa vestea de luni ca liderul coreean in varsta de 69 de ani, a murit.

"F-35 are caracteristicile necesare pentru a face fata schimbarii", a declarat el.

Lockheed Martin si Pentagonul sustin alegerea de F-35 spunand ca i-ar putea ajuta sa stabileasca o intimidare stategica si conventionala in regiunea Asia-Pacific, unde sporesc ingrijorarile de instabilitate pentru tara care va fi condusa de fiul lui Kim Jonj-iL, Kim Jong-un.

"Programul de livrare de F-35 este menit sa consolideze parterneriatele in regiunea Asia-Pacific si sa contribuie la o sporire a securitatii in regiune", se arata intr-un comunicat emis, marti, de Pentagon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#kim jong il, #Japonia achizitii F 35, #avioane lupta Japonia , #Japonia