Japonia, dispusa sa ajute Europa. Cu ce conditie?

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 08:00
1581 citiri
Japonia, dispusa sa ajute Europa. Cu ce conditie?

Europa ar trebui sa stimuleze fondul sau de salvare pentru a trimite un semnal pozitiv investitorilor si partenerilor internationali in ceea ce priveste rezolvarea crizei datoriilor, sunt de parere autoritatile japoneze.

Japonia si-a exprimat in numeroase randuri intentia de a ajuta Europa sa rezolve criza datoriilor, subliniind in acelasi timp ca doreste sa vada un plan convingator din partea liderilor europeni inainte de a-si lua vreun angajament, scrie Reuters.

"Japonia, precum si alte tari non-euro este gata sa ajute Europa, dar daca tarile europene nu iau nicio actiune decisiva, este dificil sa iei masuri eficiente", a declarat un oficial din guvernul japonez.

"Ridicarea valorii combinate a Fondului European de Salvare (FESF) si a Mecanismului European pentru Stabilitate (MES) la peste 500 de miliarde de euro ar fi un pas important in rezolvarea crizei si un semnal incurajator pentru investitori", a afirmat un oficial japonez.

Liderii europeni au cazut de acord in cadrul summit-ului de la Bruxelles de la inceputul lui decembrie sa accelereze lansarea MES la mijlocul lui 2012, cu o capacitate de creditare reala de 500 de miliarde de euro, dar dimensiunea si calendarul contributiilor tarilor europene la acest fond a ridicat probleme.

Autoritatile japoneze sunt de parere ca lansarea mai rapida a acestui fond e un lucru pozitiv, insa ar putea fi nevoie de marirea plafonului de imprumut, tinand cont de faptul ca anterior, Europa nu a reusit sa atraga investitori internationali pentru a stimula FESF.

"Poate ca tarile europene cred ca decizia luata reprezinta un pas important inainte, insa pietele vor ca Europa sa actioneze mai hotarat", au adaugat oficialii japonezi.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble a anuntat saptamana trecuta ca Germania si-ar putea spori contributia la acest fond.

De la izbucnirea crizei, liderii europeni au organizat planuri de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, au stabilit un fond de salvare si in decembrie au stabilit realizarea unui fond pentru a suplimenta resursele FMI cu 150 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, criza a continuat sa se extinda, zguduind Spania si Italia, iar impresia pe care si-au facut-o investitorii a fost ca orice s-ar discuta la Bruxelles este prea putin si prea tarziu pentru Europa.

Japonia, SUA, Canada si alte tari non-europene si-au exprimat in mod repetat nemultumirea fata de progresul Europei si au cerut masuri eficiente pentru a intari zona euro.

Un alt oficial japonez a declarat, luni, ca Tokyo care a condus eforturile internationale de stimulare a resurselor FMI, era deschis sa contribuie mai mult, insa decizia sa depinde de actiunile din Europa.

Guvernul japonez a specificat ca pietele au nevoie sa vada masuri de aparare eficiente sub forma unor fonduri suficiente pentru a acoperi nevoile tarilor afectate de criza si angajamente serioase privind disciplina fiscala.

In timp ce oficialii de la Tokyo si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de evolutiile din Europa, planurile sale de a cumpara datoria guvernului chinez nu au reflectat lipsa de incredere in euro sau dolar.

Planurile discutate la Beijing, in timpul vizitei premierului japonez, Yoshihiko Noda a vizat consolidarea relatiilor economice dintre cele doua tari mai degraba decat diversificarea rezervelor de schimb ale Japoniei, in cea mai mare parte realizate din active de dolari si euro, a declarat un membru al guvernului japonez.

"Ideea nu este ca Japonia sa se indeparteze de obligatiunile in dolari sau euro.[..] Nu am niciun dubiu referitor la valoarea de creditare a dolarului sau ale obligatiunile de stat ale SUA. Dolarul va ramane cea mai importanta moneda pentru viitorul previzibil", a mai spus oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Japonia ajutor Europa, #Fond Stabilitate Europa, #masuri decisive Europa, #incredere investitori piete , #Japonia