Japonezii comemoreaza 68 de ani de la explozia bombei atomice de la Hiroshima

Marti, 06 August 2013, ora 09:22
1699 citiri
Japonezii comemoreaza 68 de ani de la explozia bombei atomice de la Hiroshima

Zeci de mii de persoane s-au adunat marti dimineata la Hiroshima pentru a marca implinirea a 68 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oras din vestul Japoniei.

Cativa supravietuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali, precum si delegatii straine au pastrat un minut de reculegere la 08h15 (23h15 GMT), cand un clopot a semnalat ora precisa la care - in 6 august 1945 - bombardierul Enola Gay si-a largat bomba, transformand orasul in infern nuclear, relateaza AFP.

140.000 de persoane si-au gasit moartea in urma expunerii la radiatii intre momentul bombardamentului si luna decembrie a acelui an.

Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (in sud-vestul tarii) in 9 august, care a facut peste 70.000 de morti. Aceste atacuri au grabit capitularea Japoniei si sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 15 august 1945.

"Oferim din adancul inimii consolarea noastra si reconfortul nostru sufletelor victimelor, afirmand ca vom face tot ce ne sta in putere pentru a elimina acest rau absolut care il constituie armele nucleare si pentru a construi o lume pasnica", a declarat marti primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui.

Coincizand cu aceasta zi, alta ceremonie urma sa se deruleze la Yokohama (la sud de Tokio) pentru lansarea unui portelicoptere, cea mai mare nava de razboi construita de Japonia de la sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Lansarea acestei nave lungi de 248 metri, care poate ambarca 9 elicoptere, intervine in contextul tensiunilor de mai multe luni cu China si, in mai mica masura, cu Coreea de Sud, din cauza unor diferende teritoriale.

Imediat dupa victoria Partidului Liberal-Democrat (PLD, de dreapta) in alegerile legislative din decembrie 2012, noul premier Shinzo Abe a indicat clar ca nu va ezita sa utilizeze forta in cazul unei debarcari chineze in Senkaku, un arhipelag de insulite nelocuite, situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, pe care Beijingul il revendica sub denumirea Diaoyu.

In ianuarie, guvernul Abe a aprobat un buget militar de 38,7 miliarde de euro pentru 2013-1014, in crestere pentru prima oara dupa ultimii 11 ani.

Paralel, Tokyo si-a anuntat intentia de a constitui o forta speciala de 600 de oameni si 12 nave pentru a supraveghea si proteja arhipelagul Senkaku.

#comemorare explozie nucleara Hiroshima, #bomba atomica Hiroshima, #razboi mondial bomba atomica, #program nuclear militar , #Japonia