Japan Airlines ar putea intra in faliment

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 14:44
1391 citiri
Japan Airlines ar putea intra in faliment

Japan Airlines se pregateste pentru ceea ce ar putea fi cel de-al saselea mare faliment din Japonia, in contextul in care premierul Yukio Hatoyama a decis sa nu adopte pozitia predecesorilor sai, care au salvat compania de trei ori in ultimii noua ani, relateaza Bloomberg, informeaza NewsIn.

O decizia finala in ceea ce priveste cea mai mare companie aeriana asiatica ar putea sa fie luata in aceasta saptamana, iar intrarea in faliment va urma saptamana viitoare, au declarat trei surse apropiate dosarului.

Ministrul de finante si cei mai mari creditori ai companiei sustin o restructurare in cadrul procedurii de faliment, potrivit surselor.

Hatoyama a pus capat traditiei de jumatate de secol instaurata de Partidul Liberal Democrat, cand a decis sa reduca cheltuielile guvernamentale nerentabile, preferand sa aduca firma in faliment decat sa ii acorde credite nelimitate, avand in vedere faptul ca datoriile JAL depasesc 1.500 miliarde yeni (16 miliarde dolari).

Randamentul obligatiunilor emise de JAL cu scadenta in 2013 s-a triplat saptamana trecuta, iar titlurile s-au depreciat la un nivel minim record, in contextul in care investitorii au speculat intrarea in faliment.

"Sub conducerea Partidului Liberal Democrat ar fi fost imposibil ca JAL sa intre in faliment", a declarat Satoshi Yuzaki, analist in cadrul Takagi Securities Co.

Compania, condusa de directorul executiv Haruka Nishimatsu, va continua sa efectueze zboruri, a anuntat guvernul.

JAL a obtinut anterior credite de urgenta de la o banca de stat, in timpul mandatului Partidul Liberal Democrat, dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, in 2003 si anul trecut, pe fondul recesiunii.

JAL ar putea disponibiliza 15.600 de angajati in urmatorii trei ani, echivalent cu 30% din personal, in cadrul unui program de restructurare sub faliment, potrivit presei japoneze. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#jal, # faliment, # datorii, # dispponibilizari , #Japonia