In pragul dezastrului, japonezii nu-si pierd hotararea: o luam de la capat (VIDEO LIVE)

Vineri, 18 Martie 2011, ora 14:41
2915 citiri
In pragul dezastrului, japonezii nu-si pierd hotararea: o luam de la capat (VIDEO LIVE)

Guvernul japonez a recunoscut oficial ca este depasit de efectele cutremurului din urma cu o saptamana, printre care un tsunami ucigator si o criza nucleara contra-cronometru. 

Intr-un discurs tinut la televiziunea nationala, premierul Japoniei Naoto Kan a afirmat ca tara trebuie reconstruita de la zero si ca este nevoie de implicarea tuturor.

Acesta le-a reamintit japonezilor ca, desi este o grea incercare, nu este pentru prima oara cand Japonia se vede nevoia sa o ia de la capat.

Americanii au fost chemati sa ajute la stabilizarea reactoarelor nucleare supra-incalzite, in timp ce ratingul accidentului nuclear a fost modificat in cresterea, de la nivelul 4 la 5.

Maximum, cu care a fost catalogat numai accidentul nuclear de la Cernobal pana acum, este de 7.

Reclasificarea nu inseamna neaparat ca situatia s-a agravat, insa oficialii au tinut sa faca acest pas, ca un semn de acceptare a situatiei.

De altfel, expertii in domeniul nuclear au afirmat inca din urma cu cateva zile ca autoritatile japoneze au subestimat severitatea crizei.

"Privind in urma, pot spune ca ar fi trebuit sa ne miscam mai rapid in restabilirea controlului", a spus unul din secretarii sefului de cabinet.

La centrala Fukishima Dai-ichi, tunuri de apa se lupta cu temperatura crescuta pentru a doua zi, pompand tone de apa intr-o incercare disperata de a impiedica un dezastru nuclear.

"Toata lumea, nu doar Japonia, se bazeaza pe ei", spun oficialii despre echipa de interventie, care s-a infruntat cu explozii si incendii la patru din cele sase reactoare ale complexului.

Aceeasi idee este impartasita si de seful Agentiei Internationale de Energie Atomica, Yukiya Amano, care a ajuns vineri la Tokio.

Washingtonul a desemnat deja o echipa de experti care sa vina in sprijinul agentiilor guvernamentale japoneze si a celor de la Tokyo Electric Power Co., detinatoarea centralei nucleare.


O masina de pompieri americana a fost folosita la racirea Unitatii 3, alaturi de alte sase autospeciale japoneze.

Operatiunea a durat 40 de minute si o parte din apa a ajuns la tinta, dupa cum spun oficialii companiei de energie.

Pe de alta parte, supravietuitorii tsunmai-ului au tinut un minut de reculegere vineri, la o saptamana dupa ce un val urias provocat de cutremurul de 8,9 grade pe scara Richter a maturat totul in cale.

Dublul dezastru a omorat peste 6,500 de oameni, in timp ce alti 10,300 sunt dati disparuti.

VEZI TRANSMISIUNEA LIVE A TELEVIZIUNII JAPONEZE


Free live streaming by Ustream

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cel mai scump dezastru, #centrala nucleara, #cutremur, #dezastru, #istorie, #japonia, #tsunami japonia , #Japonia