Guvernul japonez, optimist in privinta economiei

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 16:33
1006 citiri
Guvernul japonez, optimist in privinta economiei

Guvernul japonez a urcat miercuri estimarile privind economia, pentru a doua luna consecutiv, si a anuntat ca economia si-a atins maximul de scadere, in contextul in care exporturile si productia reintra pe crestere, scrie Reuters.

Totusi, oficialii au coborat estimarile privind cheltuielile de capital, dupa ce datele ministerului finantelor au aratat o scadere record a cheltuielilor companiilor in primul trimestru.

"Desi economia inca se afla intr-o situatie dificila, semne ale unei reveniri se pot observa in anumite zone", a anuntat guvernul.

Un oficial a subliniat ca imbunatatirea perspectivei este ca si cum ai spune ca scaderea economica si-a atins maximul, dar alte probleme nu ar putea fi excluse in viitor.

Ministrul Finantelor si Economiei, Kaoru Yosano, a spus ca nu exista diferente intre perspectiva oferita de guvern si cea publicata recent de banca centrala.

Totusi, cheltuielile de capital se restrang mai mult, comparativ cu luna trecuta, conform raportului guvernamental.

Banca centrala a estimat recent ca economia japoneza continua sa se confrunte cu riscuri, multe dintre acestea referindu-se la climatul financiar intern si international, in contextul recesiunii globale.

De cand a coborat dobanda cheie la 0,1% in decembrie 2008, banca centrala a inceput sa cumpere titluri comerciale si obligatiuni corporatiste, pentru sporirea fluxului de lichiditati catre companii.

De asemenea, a oferit credite nelimitate bancilor comerciale, in schimbul anumitor garantii.

Programul de finantare expira in 30 septembrie. Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.

Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor.

Totusi, activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor.

Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata.

Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat Japonia in mai, coborand ultimul rating pentru credite in valuta din categoria triplu-'A', in cadrul unei miscari ce ar putea reinnoi speculatiile de pe piata cu privire la bonitatea natiunilor bogate, mai ales a Statelor Unite.

Economia Japoniei a fost afectata de un colaps al exporturilor incepand cu septembrie 2008, desi exista semne ca cea mai dificila perioada a recesiunii s-a incheiat.

La sfarsitul lunii martie, Banca Mondiala a estimat ca PIB-ul Japoniei ar urma sa scada cu 5,3% anul acesta, in timp ce in 2010, PIB-ul va creste cu 1,5%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#banca, #credit, #economie, #exporturi, #productie, #rating , #Japonia