Guvernul japonez demisioneaza. Premierul desemneaza un nou Ministru de Finante

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:17
1301 citiri
Guvernul japonez demisioneaza. Premierul desemneaza un nou Ministru de Finante

Guvernul japonez a demisionat luni, ca parte a unei remanieri majore prevazute de primul ministru Yoshihiko Noda, inainte de alegerile anticipate si in plin conflict diplomatic cu China, a anuntat purtatorul sau de cuvant, dupa cum relateaza AFP.

"Primul ministru a anuntat, luni, ca va remania intregul sau guvern. Toti ministrii, prin urmare, au demisionat", a specificat purtatorul de cuvant al executivului Osamu Fujimura, in cadrul unei conferinte de presa.

Reales recent in fruntea formatiunii de guvernamant, Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stanga), Noda urmeaza sa anunte noua componenta a cabinetului de ministri in cursul zilei de luni. El spera sa ridice astfel popularitatea executivului, care in ultimul timp a scazut sub 30% dupa adoptarea unei legi privind cresterea impozitului pe consum.

Pentru a obtine adoptarea acestui document controversat, el a promis opozitiei de dreapta ca va convoca alegeri legislative anticipate 'in viitorul apropiat'.

Noul Ministru de Finante este Koriki Jojima, de 65 de ani. Acesta a fost unul din principalii politicieni care l-a sustinut premierul Noda pentru a pune in practica cresterea impozitelor la vanzari pana la 10%, in urmatorii doi ani, scrie Reuters.

"Nu vad nici o schimbare a politicilor monetare curente, prin care autoritatile sunt in alerta pentru situatia in care dolarul ar scadea sub 78 de yeni si sunt pregatite sa intervina in cazul unor castiguri excesive", a declarat Kyohei Morita, economist-sef pentru Japonia la Barclays Capital.

Ministrul de finante va avea ca sarcina imediata organizarea si gazduirea adunarilor generale anuale ale FMI si Bancii Mondiale, programate pentru saptamana viitoare la Tokyo.

Ministrii Apararii si de Externe si-au pastrat insa posturile, in contextul in care luna septembrie a marcat escaladarea celui mai puternic conflict dintre China si Japonia din ultimii sapte ani. Tensiunile dintre cele doua tari au afectat puternic firmele japoneze investitoare in China si au redus puternic consumul de produse si servicii japoneze in China.

Premierul Noda se asteapta sa o desemneze in fruntea Ministerului Educatiei, Culturii si Sportului pe Makiko Tanako, o politiciana perceputa ca apropiata de China, in semn de bunavointa fata de Beijing. In epoca primului ministru de dreapta Junichiro Koizumi, ea a detinut pentru scurt timp portofoliul la Ministerul de Externe.

Chiar daca oficial nu va avea niciun rol diplomatic, numirea sa ar fi in mare masura simbolica, potrivit presei japoneze. Ea este fiica fostului premier Kakuei Tanaka, care a contribuit acum 40 de ani la normalizarea relatiile dintre Japonia si China si care se bucura de o imagine pozitiva la Beijing

#remaniere guvern Japonia, #conflict Japonia China , #Japonia