Euro, scadere - record fata de dolar

Miercuri, 16 Noiembrie 2005, ora 06:23
1053 citiri

Euro a atins ieri cel mai scazut nivel din ultimii doi ani fata de moneda americana, ajungand la un raport de 1,1640 fata de dolar, informeaza Reuters. Acest raport nu a mai fost consemnat din luna noiembrie a anului 2003. Dolarul a inregistrat un record si fata de yen-ul japonez, fata de care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni.

Moneda americana atinsese ieri valoarea de 1,1640 la tranzactiile de la bursele europene, un nivel care nu a mai fost consemnat din luna noiembrie a anului 2003. La Londra, moneda europeaMarirea dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala (Fed) intareste dolarul era cotata la ora 12:00 GMT la 1,1655 in raport cu dolarul american, dar pe parcursul zilei euro a urcat pana in jurul pragului de 1,17 fata de dolar. Moneda americana a mai inregistrat ieri un record: cel mai mare nivel din ultimele 27 de luni fata de yen-ul japonez, crestere datorata temerii ca Bank of Japan va prelungi strategia sa de mentinere a ratei dobanzii de referinta apropiata de 0%. Dolarul era cotat ieri la ora 12:00 GMT la 119,26 fata de yen, moneda americana atingand pragul de 1,19 pentru prima data din anul 2003.

Cauza principala a acestei evolutii a monedei europene o constituie scaderea increderii investitorilor in mediul de afaceri german, ceea ce arata ca sunt inca probleme in spatiul economic european. Spre seara, moneda europeana incepusese sa se intareasca usor pe baza raportului guvernului de la Berlin, potrivit caruia economia germana a inregistrat o crestere accelerata in cel de-al treilea trimestru al anului.

Rezerva Federala (Fed), banca centrala a Statelor Unite, va continua sa majoreze rata dobanzii de referinta, ceea ce va conduce la aprecierea dolarului. Michael Moskow, presedintele Fed din Chicago, a declarat ca Fed isi va mentine politica monetara actuala, de majorare a ratei dobanzii, pentru a mentine preturile sub control, deoarece rata somajului si productia industriala au ajuns la nivele care ar putea accelera inflatia.

Totusi, cifrele pozitive venite din Germania au aratat ca economia europeana incepe sa-si revina. Autoritatile germane au anuntat ca exporturile au crescut in trimestrul al treilea cu 0,6%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Anuntul guvernului de la Berlin vine dupa ce saptamana trecuta, au fost anuntate cifre pozitive privind PIB-ul Frantei, care a urcat in trimestrul trei din 2005 cu 0,7%, in raport cu intervalul similar din 2004. Italia, care impreuna cu Franta si Germania asigura aproximativ 70% din productia economica din zona euro, a consemnat o crestere trimestriala de 0,3%, sprijinind afirmatiile ca zona euro este pe o directie buna in ceea ce priveste cresterea economica.

De la inceputul anului, dolarul s-a apreciat constant fata de moneda europeana, ca urmare a majorarii repetate a ratei dobanzii de referinta in Statele Unite, in contextul stagnarii, la un nivel foarte scazut, a dobanzii din Euroland.

Bogdan Asaftei

Averea