Euro pierde teren pentru a treia zi consecutiv

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 13:54
1258 citiri
Euro pierde teren pentru a treia zi consecutiv

Moneda europeana a continuat sa se deprecieze in cursul zilei de miercuri, atat in fata dolarului, cat si a yenului japonez, pe fondul temerilor legate de efectele crizei datoriilor de stat asupra cresterii economice, informeaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Moneda unica a inregistrat un declin in fata a 12 dintre principalele 16 valute miercuri, inainte de publicarea unui raport al agentiei franceze Insee cu privire la consumul populatiei.

Won-ul sud-coreean si-a revenit in cursul zilei de miercuri dupa atingerea unui minim record al ultimelor 10 luni, dupa ce autoritatile de la Seul au anuntat o serie de masuri pentru stabilizarea monedei nationale, care s-a depreciat puternic pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord.

Euro a scazut pana la cotatia de 1,2270 dolari miercuri dimineata la Londra, fata de 1,2345, marti la New York, unde a scazut pana la cel mai mic nivel din 19 mai pana in prezent, fiind cotat la 1,2178 dolari.

Moneda europeana a pierdut teren si in fata yenului, euro fiind cotat la 110,65 yeni miercuri, fata de 111,39 yeni in incheierea sedintei de marti, dupa ce in cursul zilei a atins un minim de 108,84 yeni, atins ultima oara in noiembrie 2001.

Dolarul american s-a depreciat usor in fata monedei japoneze, fiind cotat la 90,16 yeni, fata de 90,23 yeni.

"Restabilirea unui echilibru financiar va dura mult timp", a declarat Masahide Tanaka, strateg senior la sucursala din Tokyo a Mizuho Trust & Banking Co.

"Este vorba de o problema structurala, care s-ar putea extinde asupra altor natiuni din regiune. Euro are o tendinta descendenta", a adaugat Tanaka.

Cheltuielile pentru bunurile manufacturiere din Franta au scazut cu 0,5% in aprilie, conform estimarilor specialistilor intervievati de Bloomberg inaintea publicarii raportului oficial al agentiei de statistica Insee.

#dolar, #euro, #europeana, #moneda, #yen , #Japonia