Efectul Fukushima: Japonia, in criza energetica, la 6 luni dupa dezastru

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 10:00
2891 citiri
Efectul Fukushima: Japonia, in criza energetica, la 6 luni dupa dezastru

Japonia inca se confrunta cu o criza a energiei, la sase luni dupa cutremurul din 11 martie, urmat de tsunami si de dezastrul de la Fukushima. Realitatea arata diferit acum, intr-o tara renumita pentru avansul tehnologic: angajatii muncesc si in weekend in birouri incinse de caldura, folosind cu grija orice aparat electric.

Productia de energie in intreaga tara a scazut cu 7% in timpul verii, iar in Tokyo generarea de curent electric a scazut cu 20%. Pentru a evita penele de curent, guvernul a sfatuit marii consumatori industriali de energie sa isi reduca intregul consum de curent cu 15%, in timpul verii, scrie CNN.

Majoritatea companiilor au respectat cotele, unele reusind chiar sa le depaseasca, insa efortul nu a fost unul tocmai nesemnificativ.

COO-ul Nissan Motors, Toshiyuki Shiga vorbeste despre sacrificiile pe care miile sale de angajati au fost nevoiti sa le faca, in procesul de implementare a masurilor.

Printre eforturile depuse de acestia se numara inceperea programului de la 5:30 dimineata pentru a evita caldura, munca in majoritateea weekend-urilor cu doua zile libere in timpul saptamanii, pornirea aerului conditionat doar dupa ce incaperile ating 28 de grade Celsius si oprirea luminilor la birou si in fabrici.

Nissan si-a atins cu usurinta norma si a depasit-o intr-o oarecare masura, insa, Shiga se teme ca, daca acesta este noua varianta a normalitatii, lucrurile nu vor mai functiona cum trebuie.

"Nu cred ca este o varianta sustenabila. Daca parintii merg la serviciu sambata si duminica, nu isi mai permit sa aiba o relatie normala cu familia si copiii. Este  pacat. Nu mai putem continua in ritmul acesta", declara CEOO-ul Nissan.

Urmarile cosmarului numit "tsunami"

Japonia a grabit masurile de economisire a energiei atat de tare, incat guvernul a reusit sa ridice interdictia pentru curent mult mai devreme. Cu toate acestea, se pare ca masurile de austeritate privind energia vor mai afecta populatia inca un an de acum incolo.

In acest moment, 43 de reactoare nucleare, dintre cele 54 in total, sunt inactive din cauza verificarilor de siguranta si intretinere. Si, in conditiile in care centrala de la Fukushima continua sa arda inabusit, nimeni nu isi doreste prea mult sa le repuna in functiune.

Oricum, pana in luna mai a anului viitor, toate reactoarele nucleare vor fi nefunctionale, mai ales ca multe dintre ele sunt inchise pentru intretinerea anuala, potrivit oficialilor. Asta ar putea insemna inca o vara extrem de calduroasa pentru angajati, si munca de weekend pentru unii dintre ei.

Adevarata amenintare pentru segmentul corporate din Japonia, insa, este alimentarea instabila cu energie, spune un oficial din Tokyo. Potrivit acestuia, un astfel de dezechilibru in Tokyo ar creste riscul ca intreaga industrie japoneza sa fie afectata si sute de mii de joburi sa fie desfiintate.

Exportatorii sunt deja ingrijorati din cauza monedei yen, iar insecuritatea energetica ar putea fi o alta problema majora.

Toate aceste aspecte il pun pe primul ministru japonez, Yoshihiko Noda, intr-o pozitie extrem de dificila. El trebuie sa convinga un public sceptic ca energia nucleara este sigura si poate fi utilizata, cel putin pana vor putea fi accesate alte surse de energie.

In conditiile in care centrala atomica de la Fukushima nu are mari sanse sa fie inchisa pana la sfarsitul anului, convingerea publicului devine o sarcina din ce in ce mai grea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza energie japonia, #efectul fukushima energie, #japonia dezastru , #Japonia