Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Japoniei a crescut cu 1,2% in T2

Economia Japoniei a crescut cu 1,2% in T2

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a continuat sa creasca pentru al doilea trimestru la rand, in perioada iulie-septembrie, cu 1,2% fata de intervalul aprilie-iunie 2009, ceea ce confirma iesirea din recesiune a economiei nipone, potrivit statisticilor oficiale publicate luni si citate de AFP, 

Fata de trimestrul al treilea din 2008, cresterea economica de 4,8% - potrivit datelor publicate de biroul premierului nipon - a fost de doua ori mai mare decat media asteptarilor economistilor si reprezinta cel mai important avans din ultimii doi ani si jumatate.

Exporturile nete au crescut cu 3,4% fata de trimestrul anterior, stimulate de planurile de relansare economica puse in practica de numeroase guverne din strainatate, care au antrenat, cu precadere, o cerere mai mare de masini japoneze. Consumul intern a progresat, la randu-i, cu 0,7%, sustinut de masurile de redresare din Japonia, iar investitiile de capital au sporit cu 1,6%, a mai precizat guvernul nipon.

In trimestrul al doilea, economia Japoniei crescuse cu 0,7%, potrivit datelor revizuite, fapt ce a pus capat celor 12 luni de recesiune, cea mai lunga si cea mai profunda traversata de statul nipon dupa 1945.

Cu toate acestea, investitorii raman sceptici in ce priveste redresarea economica dupa 2010, cand masurile anticriza promovate de guvern vor fi oprite, a precizat economistul-sef pentru Japonia al bancii Calyon, Susumu Kato.

Statisticile publicate luni indica, de altfel, ca Japonia ramane inca a doua economie mondiala, in fata Chinei, dar, potrivit estimarilor, aceasta din urma ar putea sa-i ia locul in 2010 sau 2011.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1095 ori
Citeste mai multe despreeconomie japonia