Economia chineza va depasi Japonia

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 10:20
1135 citiri
Economia chineza va depasi Japonia

Economia chineza a crescut anul trecut cu 8,7%, cu un avans de 10,7% in ultimul trimestru, care pregateste terenul pentru masuri de inasprire a politicii monetare si anunta propulsarea iminenta a Chinei pe pozitia de a doua mare economie a lumii, Japonia coborand pe 3.

In trimestrul al treilea al anului trecut, China a inregistrat o crestere de 9,1% a Produsului Intern Brut (PIB) fata de perioada corespunzatoare din 2008, precizeaza Mediafax.

Cresterea de 10,7% din trimestrul patru se plaseaza usor sub estimarile economistilor, de 10,9%, insa este cel mai puternic avans trimestrial inregistrat de China in ultimii doi ani.

Pietele se asteapta ca Beijingul sa majoreze dobanda de politica monetara in urmatoarele cateva luni, dupa ce a luat, de la inceputul anului, mai multe masuri care vizeaza restrangerea creditarii si prevenirea unei supraincalziri a economiei.

Majorarea de 8,7% a PIB din 2009 depaseste puternic tinta de 8% a guvernului, care anuntase anterior ca acesta ar fi pragul minim acceptat pentru a asigura cresterea numarului de locuri de munca si conservarea stabilitatii sociale.

Dupa anuntarea datelor, economistii JPMorgan Chase si RBS si-au majorat prognozele de crestere economica ale Chinei pentru 2010 la 10%, de la 9,7%, respectiv 9,5%.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #china, #japonia , #Japonia