Cutremurul din Japonia, tragedie pe piata de asigurari?

Vineri, 11 Martie 2011, ora 22:48
4108 citiri
Cutremurul din Japonia, tragedie pe piata de asigurari?

Desi au trecut numai trei luni din an, majoritatea companiilor de asigurari din lume si-au cheltuit deja bugetul rezervat catastrofelor naturale, cum sunt inundatiile, uraganele sau cutremurele, potrivit Wall Street Journal. 

Pana sa aiba loc cutremurul de 8.9 grade pe scara Richter care a lovit Japonia, asiguratorii ca Munich Re sau Swiss Re, primii jucatori la nivel mondial, au trebuit sa acopere pierderile provocate de furtunile de zapada din Statele Unite, inundatiile din Australia si de cutremurul din Noua zeelanda.

Si sezonul uraganelor, responsabil de cele mai multe pierderi in fiecare an, nici macar nu a inceput.

Uraganul Katrina, care a lovit New Orleans in 2005, a fost cel mai devastator din istorie pentru industria asigurarilor, care a platit o polita de 71 de miliarde de dolari. Uraganul Andrew, care a lovit Statele Unite in 1992, a costat 25 de miliarde.

Actiunile companiilor de asigurare europene s-au daramat odata cu cutremurul din sud-estul Japoniei.

Cei mai loviti au fost reasiguratorii, care au rolul de a sprijini companiile de asigurari.

Cea mai mare parte a notei de plata va fi platita deci de reasiguratori, pentru ca scopul lor exact acesta este: sa ofera protectie pentru cazurile rare, dar foarte costisitoare, atunci cand se intampla.

Desi pe moment pare o cheltuiala care se va simti in profiturile companiilor de reasigurare, dezastrul poate fi privit si ca un pretext pentru marirea preturilor.

Pentru ca un dezastru natural de anvergura s-a petrecut cu aproape sase ani in urma, reasiguratorii au fost mai putin cautati si au fost nevoiti deci sa scada tarifele.

Odata cu evenimentul din Japonia vor putea sa-si ridice stacheta insa nu mai devreme de anul 2012, pentru ca in acest an majoritatea contractelor de reasigurare s-au semnat deja.

Asiguratorii europeni ar putea plati 1-2 miliarde de dolari

Costurile dupa cutremurul care a avut loc vineri in Japonia s-ar putea situa intre unul si doua miliarde de dolari pentru asiguratorii europeni, a apreciat societatea de asigurari JPMorgan Cazenove, in opinia careia factura este "suportabila", dar estimarile sunt "foarte preliminare", potrivit Mediafax.

In opinia JPMorgan Cazenove, costul "nu ar trebui sa fie ridicat, cu siguranta nu la acelasi nivel ca (cel al cutremurului de) la Christchurch (Noua Zeelanda)", in masura in care epicentrul cutremului s-a aflat in largul coastelor japoneze, la aproximativ 250 de kilometri de Tokyo si la adancime.

Costul pentru asiguratori in urma cutremurului care a avut loc, la sfarsitul lui februarie, in cel de-al doilea oras din Noua Zeelanda, Christchurch, ar putea fi cuprins intre cinci si 11,5 miliarde de dolari neozeelandezi (intre 2,73 si 6,3 miliarde de euro), conform unei estimari apartinand AIR Worldwide, o societate de evaluare a daunelor financiare platite de asiguratori dupa catastrofe.

JPMorgan Cazenove precizeaza ca statul japonez este cel care incheie asigurari in domeniul comertului cu amanuntul.

Brokerul de asigurari apreciaza ca pagubele produse imobilelor comerciale par, in general, "limitate" si ca tsunami-ul ar fi afectat mai ales vehicule si nave.

Deoarece cutremurul a avut loc in largul coastelor, "pierderile vor fi, dupa cate se pare, cauzate de efectele valului tsunami". In opinia brokerului de asigurari, acest lucru "doar inrautateste un pic primul trimestru (pentru asiguratori), nimic mai mult".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cutremur japonia, #cutremur tsunami, #piata de asigurare, #tragedie, #tsunami japonia , #Japonia