Constructorii japonezi iau cu asalt zonele devastate

Duminica, 20 Martie 2011, ora 23:08
1760 citiri
Constructorii japonezi iau cu asalt zonele devastate

Constructorii japonezi transfera in mare graba muncitori, echipamente si generatoare catre zonele devastate de cutremur si tsunami, unde au fost distruse peste 110.000 de cladiri, potrivit Bloomberg, informeaza Mediafax. 

"Am primit dupa cutremur foarte multe cereri pentru proiectoare, generatoare si echipament de constructii. Ne pare rau ca nu avem stocuri suficiente pentru toata lumea", a afirmat un purtator de cuvant al companiei Nishio Rent All din Osaka.

Guvernul japonez a cerut unor companii ca Daiwa House Industry sa furnizeze peste 30.000 de locuinte temporare in doua luni pentru a adaposti cele 350.000 de persoane aflate in prezent in centre de adapost. Premierul Naoto Kan a promis "reconstructia de la zero" a circa 1.500 de drumuri, 48 de poduri si 15 cai ferate.

"Amploarea reconstructiei va fi colosala", a afirmat un purtator de cuvant al Fukuda Corp, antreprenor cu sediul in NV Japoniei.

Fukuda a inceput reparatii in zonele afectate a doua zi dupa cutremur, pentru a permite reluarea unor servicii pentru populatie, iar zvonurile ca ar putea obtine contracte de reconstructie au determinat explozia actiunilor pe bursa cu 92% fata de 10 martie.

Cresterea cotatiei a fost a treia cea mai mare in aceasta perioada pe bursa nipona, aflata in declin cu 8,1%. Cel mai bine au evoluat actiunile producatorului de case prefabricate Nissei Build Kogyo, pretul titlurilor triplandu-se fata de inchiderea din ziua anterioara cutremurului.

Compania de constructii Fudo Tetra a inregistrat o crestere de peste doua ori. Reconstructia dupa ultimul mare cutremur din Japonia, din 1995, a durat un an, iar majoritatea reparatiilor dupa dezastrul actual ar putea dura tot atat, considera David Edgington, profesor asociat la Universitatea British Columbia.

Costurile vor fi probabil mai mici fata de 10,1 miliarde de dolari (la cursul din 1995), a adaugat el. Guvernul japonez vizeaza adoptarea unui program de reconstructie si sprijin pentru zonele devastate in luna aprilie, iar cel mai mare partid de opozitie sustine necesitatea unui efort financiar de 5.000 de yeni (61 miliarde de dolari). 

#cutremur japonia, #companii de constructii, #tsunami, #dezastru, #reconstructie , #Japonia

Curs valutar

1 EUR = 4.9716 RON

0.0007

1 USD = 4.5645 RON

-0.0025
  1. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  2. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  3. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  4. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025
  5. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  6. Banii trimiși în țară de românii din diaspora, nivel record. Cu ce sumă au "peticit" deficitul de cont curent al României
  7. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  8. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  9. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"