Companiile japoneze pun lacatul pe fabricile din China, pe fondul tensiunilor din zona

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 13:05
1811 citiri
Companiile japoneze pun lacatul pe fabricile din China, pe fondul tensiunilor din zona

Mai multe companii japoneze importante au inchis, temporar, fabricile pe care le au in China, din cauza protestelor din acest weekend.

Toyota si Honda se numara printre producatorii niponi afectati de protestele inregistrate in weekend, scrie Reuters, care mentioneaza ca expatii japonezi au incercat sa gaseasca adapost.

China se afla sub tensiune zilele acestea, din cauza unei dispute teritoriale, referitoare la un arhipelag, disputat de ambele state. Reuters precizeaza ca acesta este cel mai puternic conflict din ultimii 20 de ani.

Presa chineza a avertizat ca relatiile comerciale dintre cele doua economii ar putea fi puse in pericol. China este principalul partener comercial al Japoniei.

Protestele inchid scoli

Mai multe scoli japoneze aflate pe teritoriul Chinei au anulat cursurile de luni. Printre orasele unde elevii nu au mai putut face ore se numara Beijing si Shanghai.

Cauza conflictului, un arhipelag format din trei insule

Divergentele dintre Japonia si China pornesc de la arhipelagul Senkaku (in japoneza) sau Diaoyu (in chineza), format din trei mici insule din Marea Chinei de Est.

Insulele erau detinute de o familie japoneza, dar, guvernul de la Tokyo a anuntat ca intentioneaza sa le cumpere insulele. Reactia de Beijing nu a intarziat sa apara. Ministrul de Externe chinez a anuntat ca "Vor exista consecinte serioase. China nu va sta pasiva, observand cum ii este violata suveranitatea teritoriala", potrivit Associated Press.

China trimite o flota de 1000 de vase in arhipelagul controversat

O flota compusa dintr-o mie de vase de pescuit chineze se indreapta spre insulele arhipelagului controversat, care au trecut sub controlul Japoniei, pentru a confirma dreptul Chinei asupra acestui teritoriu, transmit Kyodo si RIA Novosti.

Se asteapta ca aceasta flota sa ajunga in cursul zilei de luni in insulele a caror suveranitate este disputata de Japonia si China. In prezent, in cadrul guvernului japonez a fost creata o celula de criza pentru situatia legata de insulele respective.

Premierul Yoshihiko Noda si-a anulat toate vizitele si in acest moment se afla la guvern si urmareste evolutia situatiei din teren.

#conflict China Japonia, #proteste China, #companii Japonia China , #Japonia