Cel mai bogat oligarh japonez vrea sa "cultive" soarele

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 09:24
1914 citiri
Cel mai bogat oligarh japonez vrea sa "cultive" soarele

Dupa ce a construit o companie care a deschis industria telecomunicatiilor japoneze, miliardarul Masayoshi Son priveste acum catre sectorul energetic, care trece prin cea mai grea criza nucleara din ultimii 25 de ani.

CEO-ul Softbank Corp planuieste sa construiasca ferme solare pentru a genera destula electricitate incat sa sustina 33 din cele 47 de prefecturi ale Japoniei. In schimb, cere acces la reteaua de furnizare detinuta de 10 administratii regionale si un acord ca acestea vor cumpara electricitate de la Son.

Radiatiile s-au raspandit pe o suprafata de cel putin 600 km patrati in nord-estul Japoniei, dupa cutremurul din 11 martie si tsunami-ul care i-a urmat.

"Intrebarea este cum va supravietui natiunea dupa ce reducem energia nucleara. Ar trebui construita o retea deschisa oricui are vointa de a incepe un business in acest domeniu", a declarat cel mai bogat japonez, potrivit Bloomberg.

Son, care s-a nascut in Japonia din parintii coreeni, a devenit un avocat al energiei regenerabile dupa ce dezastrul natural din martie a dus la evacuarea a peste 50.000 de gospodarii si a contaminat apa si mancarea.

Tokyo Electric Power Co., cea mai mare companie energetica din Japonia, inca se zbate sa recastige controlul asupra reactoarelor de la Fukushima.

Antreprenorul Son

Spiritul antreprenorial si-a facut aparitia pe cand Son era student la Universitatea din California, unde a inventat un aparat de tradus din mai multe limbi, pe care l-a vandut in 1,2 milioane de dolari, in 1979.

Pentru ca era un pasionat al jocurilor video, a importat masini din Japonia cu care a populat salile de jocuri din SUA.

La sfarsitul anilor '80, miliardarul japonez a oferit abonatilor la telefonia fixa o modalitate de a alege operatorul cu cele mai mici tarife, amenintand dominatia companiei Nippn Telegraph & Telephone Corp.

Aceeasi companie a mai fost lovita o data de miscarea lui Son, care a introdus Internet prin broadband in 2001, reducand tarifele oferite de competitie la jumatate.

Fermele solare

Daca sunt ridicate pe 20% din terenurile agricole nefolosite ale Japoniei, fermele solare ar putea genera 50 de gigawati, aproape egaland energia furnizata de Tokyo Electric.

"Putem invita mai multe companii sa investeasca in proiectele noastre solare, odata ce modelul de afaceri este stabilit", a declarat unul din partenerii lui Son.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#criza nucleara, #cutremur, #energie nucleara japonia, #energie regenerabila, #japonia, #tsunami , #Japonia