Cateva insule minuscule pot arunca in aer economia mondiala in 2013

Marti, 26 Februarie 2013, ora 08:05
2674 citiri
Cateva insule minuscule pot arunca in aer economia mondiala in 2013

China si Japonia n-au mai ajuns atat de aproape de un conflict armat de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Motivul discordiei: niste insule minuscule, nelocuite, dar pline de resurse, aflate intr-un teritoriu strategic, aproape de Taiwan si de coasta de est a Chinei.

Dupa razboi, insulele japoneze Senkaku au intrat sub administratie americana pana in 1972, cand au fost retrocedate Japoniei. Japonia sustine ca detine acest teritoriu de foarte mult timp, iar China a inceput sa isi arate interesul asupra lor doar atunci cand a aflat ca ar putea ascunde rezerve importante de titei. In consecinta, Tokyo nu accepta niciun fel de discutie asupra suveranitatii lor. Pe de alta parte, China sustine ca aceste insule i-au apartinut dintotdeauna, alaturi de Taiwan.

Disputa a inflacarat atat de mult spiritele, incat japonezii si chinezii sunt "cu mana pe tragaci". Si secretarul Apararii din SUA a recunoscut gravitatea conflictului, care "ar putea scapa de sub control in orice moment". Este cel mai periculos conflict care ar putea izbucni in acest an, eclipsand razboiul din Siria sau tensiunile in crestere dintre Iran si restul comunitatii internationale, apreciaza Ian Bremmer, presedintele Eurasia Group.

Un conflict intre cea de-a doua si cea de-a treia putere a lumii ar avea grave implicatii politice si economice si ar arunca mapamondul intr-o recesiune severa, mai ales in urma blocarii rutelor comerciale maritime, care ar paraliza economia din Asia.

China este cel mai important investitor strain in obligatiuni japoneze, detinand bonduri in valoare de 34 miliarde de dolari, ce reprezinta 2,2% din total, in timp ce Japonia detine 5% din totalul investitiilor directe in statul chinez. De asemenea, China detine active importante in statul japonez, iar o retragere concomitenta a banilor ar avea un impact considerabil asupra afacerilor din cele doua tari, cea mai afectata fiind totusi, China.

Alaturi de ea, insa, ar avea de suferit sute de companii occidentale a caror prosperitate pe timp de criza s-a bazat pe cresterea consumului in China si, impreuna cu ele, economiile din care provin.

In cele din urma, chiar daca razboiul nu va izbucni, tensiunile vor continua, afectand economia mondiala.

#conflict insulele Senkaku, #conflict Japonia China, #tensiuni Japonia China , #Japonia