Banca Japoniei va injecta 10.000 miliarde yeni in economie

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 11:02
1822 citiri
Banca Japoniei va injecta 10.000 miliarde yeni in economie

Banca Japoniei a anuntat marti ca va injecta aproape 10.000 miliarde yeni (77 miliarde euro) in economia nipona, a carei redresare este amenintata de deflatie si de aprecierea yenului, potrivit AFP, dupa ce cu o zi in urma guvernul nipon anuntase un plan de relansare de circa 20 miliarde euro, precizeaza NewsIn.

Astfel, institutia a anuntat ca va acorda imprumuturi cu dobanda preferentiala de 0,1% bancilor, garantate cu active, precum titluri de stat sau obligatiuni corporative. Banca centrala a Japoniei se asteapta ca bancile, datorita noilor lichiditati, sa inceapa sa dea credite companiilor nipone.

"Ne-am gandit ca este mijlocul cel mai eficient de sustinere a redresarii economice", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Aceasta masura neconventionala va fi valabila trei luni, a precizat Banca Japoniei, care, in plus, a mentinut dobanda cheie la 0,1%.

Economia Japoniei a revenit pe crestere din al doilea trimestru al acestui an, dupa 12 luni de recesiune, cea mai indelungata si mai profunda inregistrata de Japonia dupa 1945. Totusi, tara a intrat in deflatie, o spirala a scaderii preturilor care antreneaza firmele intr-o cursa pentru cele mai mici costuri, franeaza investitiile si blocheaza cresterea salariilor.

Redresarea economiei nipone este amenintata, totodata, de aprecierea yenului fata de alte valute, in special dolarul, in fata caruia moneda japoneza a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani, respectiv de 86,85 yeni pentru un dolar. Aprecierea yenului submineaza competitivitatea industriilor exportatoare nipone, marind preturile produselor fabricate in arhipelag.

Luni, guvernul japonez a anuntat un plan de 2.700 miliarde yeni (aproape 20 miliarde euro), pentru sustinerea economiei, prin relansarea cererii interne.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#banca, #japonia, #economie , #Japonia