Banca centrala a Japoniei a extins linia de creditare de urgenta

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 11:39
858 citiri
Banca centrala a Japoniei a extins linia de creditare de urgenta

Banca centrala a Japoniei a anuntat miercuri ca a extins linia de creditare de urgenta si a revizuit in scadere estimarile privind economia, in contextul in care companiile vor lichiditati ca sa faca fata celei mai dure recesiuni de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, scrie Bloomberg.

Liniile de creditare au fost extinse pana la 31 decembrie 2009. De asemenea, guvernatorul bancii centrale, Masaaki Shirakawa, a anuntat ca rata dobanzii pentru imprumuturile la o zi a fost mentinuta la 0,1%.

Banca centrala estimeaza acum ca economia va scadea cu 3,4% in anul fiscal ce se va incheia in martie 2010. In aprilie, banca miza pe o comprimare de 3,1%. Economia nipona a scazut cu 3,3% in anul fiscal 2008-2009.

Banca centrala americana, Federal Reserve, si Bank of England au inceput sa ia masuri ca sa incheie liniile de creditare implementate din cauza crizei, in conditiile in care acestea ar putea alimenta o accentuare a inflatiei.

Guvernul a acordat un sprijin financiar de 12.000 yeni (125 dolari) pe cap de locuitor, precum si reduceri de taxe, in vederea sprijinirii consumului. Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.

Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor. Totusi, activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor.

Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata. Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.

#banca, #japonia, #recesiune, #criza , #Japonia