Ameliorarea apetitului fata de risc a depreciat yenul

Luni, 25 Februarie 2008, ora 15:16
1183 citiri
Ameliorarea apetitului fata de risc a depreciat yenul

Yenul s-a depreciat masiv, luni, 25 februarie, deoarece stirile pozitive referitoare la sectorul financiar american au alimentat apetitul de tranzactii mai riscante, aspect ce a sustinut valutele cu randament mare, cum ar fi dolarul neo-zeelandez, scrie Reuters.Dolarul s-a apreciat cu 0,6% fata de yen, pana la 107,88 yeni/dolar, in timp ce euro a crescut pana la un nivel maxim al ultimelor sase saptamani, de 159,92 yeni/euro, inainte de a-si tempera castigurile.


Sperantele investitorilor ca un posibil plan de salvare a companiei Ambac Financial Group, al doilea asigurator de obligatiuni din Statele Unite, ar putea limita pierderile din criza creditelor a sustinut increderea investitorilor.


"Actiunile listate pe pietele de capital s-au scumpit masiv pe seama acestor sperante, ceea ce sustine mai multe active riscante", a aratat un strateg pentru piete valutare de la RBS Global Banking, Paul Robson.


"Atentia investitorilor pe termen scurt este axata pe cresterile de pe pietele de capital si pe scumpiri ce pot fi inregistrate ca urmare a temperarii nervozitatii asiguratorilor de obligatiuni", a mai spus Robson.


Un plan de salvare a companiei Ambac, care se confrunta cu pierderi ce s-ar putea cifra la miliarde de dolari, din garantarea de produse legate de piata ipotecara americana cu grad mare de risc, ar putea fi anuntat luni sau marti, a declarat, pentru Reuters, o sursa avizata ce si-a pastrat anonimatul.


Ingrijorarea este ca revizuirea in scadere a recomandarilor pentru Ambac i-ar putea obliga pe investitori sa vanda valori mobiliare in valoare de miliarde dolari si ar putea majora costurile imprumuturilor pentru populatia si administratiile locale americane, ceea ce ar accentua si mai mult conditiile economice negative din Statele Unite.


Euro s-a depreciat cu 0,2% fata de dolar, pana la 1,4799 dolari/euro, dupa ce urcase, la sfarsitul saptamanii trecute, pana la un maxim al ultimelor trei saptamani, de 1,4862 dolari/euro.


Titlurile listate la bursele europene s-au scumpit cu 1,5%, in continuarea castigurilor inregistrate pe pietele de capital asiatice si europene. Indicele Nikkei al Bursei de Valori de la Tokyo a urcat anterior cu 3,1%, pana in apropiere de un nivel maxim al ultimelor sase saptamani.


Valutele cu randament mare au tendinta de a castiga intr-un astfel de mediu, deoarece investitorii sustin tranzactiile speculative, in care se vand valute cu randament mic, cum ar fi yenul japonez, pentru a finanta cumpararea unor active cu randament mai mare, dar si mai riscante.


Astfel, dolarul neo-zeelandez, tara care are una dintre cele mai ridicate dobanzi de referinta dintre tarile industrializate, de 8,25%, s-a apreciat pana la niveluri pe care nu le-a mai inregistrat de acum 25 de ani.