Zona euro are o noua veriga slaba

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 15:56
2248 citiri
Zona euro are o noua veriga slaba

Italia a intrat din nou in atentia liderilor din zona euro. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au avut o pozitie ferma in ceea ce priveste statul italian: tara are nevoie urgent de reforme concrete.

Datoria Italiei, de 120% din PIB, ameninta zona euro, in opinia cancelarului german, care a precizat ca, la acest nivel al datoriei, zidul de protectie nu va ajuta la recastigarea increderii pe pietele financiare.

Cu toate ca este a patra economie din Uniunea Europeana, Italia a speriat investitorii cu datoria sa de 2.200 de miliarde de dolari, in ciuda masurilor de austeritate. Prin urmare, Italia a devenit veriga slaba care ar putea trage in jos euro, in cazul in care liderii UE nu vor veni cu o solutie sustenabila.

Business Insider a intocmit un top al punctelor slabe ale Italiei care ameninta stabilitatea financiara.

Italienii pun foarte mult accent pe familie, de aceea exista o multime de intreprinderi mici, de familie, cu capital integral privat si cateva companii mari, cu capital de stat.

Bursa italiana este formata din doar 331 de companii.

Un alt aspect important in Italia este legat de forta de munca. Pe piata muncii italiana s-a observat ca femeile nu sunt implicate, Italia avand cea mai mica rata de ocupare pe piata fortei de munca din tarile OCDE. Potrivit unui raport, doar 51,6% dintre femeile italiene sunt angajate.

Un alt punct slab al statului italian este ca nu ofera parghii fiscale investitorilor. De aceea, Italia este tara unde afacerile sunt extrem de greu de inceput.

Italia ocupa locul 87 pe lista Bancii Mondiale, ceea ce inseamna ca e mult mai dificil sa faci afaceri aici decat in Namibia.

Energia electrica este mult mai scumpa pentru producatorii industriali in Italia decat in orice alt stat al UE.

Cu toate ca Italia are ce oferi turistilor, nu pare sa puna prea mult accent pe monumentele nationale. Prin urmare, turismul italian este una din industriile sub-dezvoltate.

Daca in 1980, Italia era destinatia de top din Europa, cu o cota de piata de 9%, acum se poate lauda cu o cota de piata de doar 5%, la egalitate cu China, dupa Spania si Franta.

Evaziunea fiscala, la moda

Este bine stiut faptul ca italienii se "feresc" de taxe si impozite. Evaziunea fiscala costa guvernul italian 100 de miliarde de euro/an. Nu e de mirare de ce economia italiana nu se mai afla pe crestere. Din 1988 pana in prezent, rata de crestere economica nu a depasit 4% anual.

Datoria din sectorul public s-a ridicat la aproximativ 120% din PIB, iar 65% din aceasta datorie este detinuta de catre institutiile italiene si persoane fizice.

Cu toate acestea, analistii internationali sunt de parere ca autoritatile italiene ar putea sa vanda o parte din activele statului pentru a achita datoriile. Potrivit unui studiu, italienii ar putea obtine 30 de miliarde de dolari prin privatizarea a trei dintre intreprinderile de stat. Insa, aceasta solutie nu suna prea bine pentru guvernul italian.

Cu toate ca liderii europeni au atras atentia asupra necesitatii implementarii unei reforme stricte, tulburarile politice pot pune in pericol masurile de austeritate.

De aceea, agentiile de rating S&P si Moody's au avertizat Italia ca ar putea urma o noua retrogradare a rating-ului de tara.

#economie italia, #criza italia, #masuri austeritate italia, #guvern italian, #evaziune fiscala italia , #Italia