Vaticanul creste transparenta financiara

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 16:18
1149 citiri
Vaticanul creste transparenta financiara

Statul papal Vatican, a carui banca se afla in centrul unei investigatii a autoritatilor italiene privind spalarea de bani, a aprobat, joi, legi conforme cu standardele internationale pentru imbunatatirea transparentei financiare, a prevenirii terorismului si fraudelor, transmite Reuters citat de Mediafax.

Papa Benedict a semnat un act executiv denumit "Motu Proprio", prin care in Vatican intra in vigoare un set de legi care prevad ca banca statului si alte departamente sa respecte reglementarile si sa coopereze cu autoritatile straine.

"Incepand de azi (joi, n.r.), toate organizatiile asociate conducerii Bisericii Catolice (...) devin parte a sistemului de principii juridice si instrumente pe care le creeaza comunitatea internationala, cu scopul de a garanta coexistenta justa si cinstita intr-o lume tot mai globalizata", se arata intr-un comunicat al Vaticanului.

Noile legi, care se intind pe 30 de pagini si includ 50 de articole, vor intra in vigoare de la 1 aprilie.

Banca Vaticanului a fost infiintata in 1942 de Papa Pius al XII-lea si succede mai multor institutii financiare infiintate la finele secolului al XIX-lea pentru a administra fondurile aflate la dispozitia Papei, dupa pierderea Statelor Papale in timpul unificarii Italiei in 1870.

Autoritatile italiene au pus sub sechestru, in septembrie, fonduri de 23 de miloane de euro ale Bancii Vaticanului aflate in conturi deschise la alte institutii de credit, sub suspiciunea spalarii de bani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vatican, # transparenta, # finante , #Italia