Summit UE: Liderii fac presiuni asupra Italiei

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 15:52
1288 citiri
Summit UE: Liderii fac presiuni asupra Italiei
Foto: Summit UE/ Sursa: Reuters

Liderii Uniunii Europene au facut presiuni asupra Italiei, duminica, pentru a grabi reformele economice astfel incat tara sa evite un colaps financiar precum cel din Grecia.

Presiunile au fost facute chiar inaintea inceperii summitului de la Bruxelles menit sa salveze zona euro de la o eventuala raspandire a datoriilor suverane, relateaza Reuters.

Scopul oficialilor UE este sa se puna de acord pana miercuri in privinta reducerii datoriei Greciei, a intaririi bancilor europene, e unei guvernante economice imbunatatite in zona, dar si in privintra expansiunii Fondului European de Stabilitate Financiara pentru a preveni raspandirea crizei in tari si mai mari.

Inainte de intalnirea oficiala a celor 27 de lideri, cancelarul german, Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au avut o intalnire privata cu prim ministrul italian, Sivio Berlusconi, spun oficialii prezenti la reuniune.

Potrivit diplomatilor, cei doi lideri au incercat sa faca presiuni asupra Romei pentru a implementa structuralizarea pietei muncii si reformele pentru pensii, pentru a spori potentialul de crestere economica al Italiei si pentru a recastiga increderea investitorilor ingrijorati din cauza ratei de indatorare a Italiei, care ocupa locul doi dupa Grecia.

O sursa guvernamentala germana a declarat ca Merkel si Sarkozi au subliniat "urgenta cu care sunt necesare reformele concrete si credibile in tarile din zona euro", fara de care orice masuri colective ale UE vor fi insuficiente.

#summit UE presiuni Italia, #summit UE reforme Berlusconi, #zona euro summit , #Italia