Succesul economic, evaluat dupa un indice privind fericirea populatiei?

Luni, 07 Iunie 2010, ora 23:29
2128 citiri
Succesul economic, evaluat dupa un indice privind fericirea populatiei?

Criza economica mondiala reprezinta o sansa ca statele occidentale sa treaca de la evaluarea succesului economic in functie de marimea PIB la calcularea unui indice privind fericirea populatiei, asa cum se intampla in Bhutan, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Bhutan, stat cu mai putin de 700.000 de locuitori situat intre China si India, masoara succesul economic in functie de un indice privind "fericirea nationala bruta", care ia in calcul noua componente, intre care sanatatea, educatia si bunastarea psihologica.

Produsul Intern Brut, indice agregat folosit de natiunile industrializate pentru a masura valoarea bunurilor si serviciilor, promoveaza dezvoltarea nesustenabila, a afirmat premierul din Bhutan, Jigme Y. Thinley, intr-un interviu acordat in Italia.

Thinley a aratat ca recesiunea mondiala a relansat discutiile referitoare la modelul occidental de dezvoltare economica. "Stilul de viata, bazat pe modelul cresterii PIB, nu este sustenabil. Ii privam pe copiii copiilor nostri de dreptul lor la resursele naturale", a adaugat el.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut anul trecut economistilor Joseph E. Stiglitz de la University of Columbia si Amartya Sen de la Harvard University, laureati ai premiului Nobel, sa conduca o comisie care sa conceapa un indice care sa tina cont de calitatea vietii, mediul inconjurator si educatie.

Intr-un raport prezentat in septembrie 2009, comisia a cerut liderilor mondiali sa renunte la obsesia concentrarii pe PIB in favoarea unei evaluari mai largi a prosperitatii.

"Parametrii folositi in Bhutan sunt foarte apropiati de cei selectati de comisia Stiglitz", a declarat Enrico Giovannini, seful biroului italian de statistica, care a facut parte din comisia lui Sarkozy. Giovannini a participat la un festival anual al economiei organizat la Trento, Italia.

El a aratat ca sunt necesare noi date de masurare a economiilor, intrucat cele actuale sunt insuficiente pentru asigurarea unei cresteri care sa produca bunastare, echitate si sustenabilitate.

Sistemul din Bhutan, al fericirii nationale brute, promoveaza dezvoltarea fara sa fie afectate cultura si mediul. Pana la 19% din populatia Bhutanului traieste sub pragul saraciei, dar majoritatea oamenilor se declara fericiti.

Astfel, numai 4% au declarat ca nu sunt fericiti, in timp ce restul de 96% sunt fericiti sau foarte fericiti, a spus premierul.

Si in Thailanda este calculat un indice al fericirii nationale brute, folosindu-se parametri asemanatori. 

#economic, #evaluare, #fericire, #pib, #succes , #Italia