Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Studiu: Mafia detine 7% din PIB-ul Italiei

Studiu: Mafia detine 7% din PIB-ul Italiei

Organizatiile mafiote italiene au o cifra de afaceri de 90 de miliarde de euro, adica 7% din Produsul Intern Brut al Italiei, reiese dintr-un studiu publicat de asociatia antreprenorilor si comerciantilor italieni Confesercenti.

Raportul anual al Confesercenti ce vizeaza infractionalitatea economica indica, de asemenea, "inflitrarea din ce in ce mai mare a organizatiilor criminale cu caracter mafiot in activitatea economica" a Peninsulei.

Aceasta inflitrare vizeaza inclusiv "elita marilor companii italiene, in special cele angajate in lucrari publice importante, care prefera sa incheie intelegeri cu mafia decat sa denunte santajele" cu care sunt amenintate, potrivit raportului. Este vorba si despre "companii cotate la bursa, care au sediul la Milano sau la Torino", in nordul bogat al tarii, nu numai de "magazine mici din suburbia orasului Napoli", subliniaza Confesercenti.

De la extorcare la camatarie, de la furt la escrocherie sau contrabanda, de la adjudecari de constructii fara autorizatie pana la articole contrafacute, cifra de afaceri a infractionalitatii economice se ridica la 90,5 miliarde de euro, iar costul pentru comercianti la 30 de miliarde.

Aproximativ 160.000 de comercianti, in special din regiunile din sudul tarii: Sicilia, unde actioneaza Mafia, Calabria - leaganul N'drangheta, Campania - cu Camorra, si Puglia sunt supusi practicilor cunoscute sub numele de "pizzo" (extorcarea de fonduri).

In sectorul agricol, numeroase activitati - pescuitul, producerea si comercializarea de lactate, cafea sau produse de panificatie - sunt dominate de mafie la Napoli sau de Camorra, care controleaza 2.500 de brutarii.

In ceea ce priveste articolele contrafacute, acestea genereaza o cifra de afaceri de sapte miliarde de dolari anual, din care jumatate in domeniul modei.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1370 ori