Solutie "de criza": Cum salveaza BCE zona euro?

Marti, 09 August 2011, ora 17:52
3307 citiri
Solutie "de criza": Cum salveaza BCE zona euro?

 Multe vorbe au fost "aruncate" cu privire la modul in care va fi rezolvata criza euro. Economistii internationali trag linie la criza si pun pe hartie doua solutii: fie Europa trebuie sa aiba deplina guvernanta economica, fie renunta la euro.

Pe termen scurt, insa, grijile cu privire la posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Italiei sau a Spaniei persista, potrivit Forbes.

In opinia analistilor, solutia pe termen scurt ar fi ca investitorii sa aiba incredere ca Italia nu va intra in default.  Accest lucru poate fi realizabil cu o singura conditie - cumpararea de obligatiuni existente pe piata, aducand in jos rata dobanzii pe care Italia trebuie s-o plateasca pentru a-si rostogoli datoriile. In acest fel, Italia nu va deveni insolvabila.

BCE si-a folosit intreaga capacitate pentru a ridica pietele titlurilor de stat italiene si spaniole.

Problema este daca interventia BCE va fi suficient de consistenta si de durabila pentru a preveni extinderea crizei datoriilor suverane.

BCE a cumparat obligatiuni pe 5 ani atat in Spania cat si in Italia, impingand randamentele in jos. Majoritatea analistilor asteapta sa vada daca achizitia acestor obligatiuni vor da un impuls pozitiv pietelor bursiere.

Piata titlurilor de stat spaniole este mai mare decat cea greceasca, portugheza si irlandeza, la un loc, avand o valoare de aproximativ 650 de miliarde de euro. In ceea ce priveste piata italiana, aceasta este a treia cea mai mare piata din lume - dupa cea japoneza si cea americana - avand o valoare de 1.600 miliarde de euro.

Pentru a misca aceste piete, BCE trebuie sa intervina cu o forta financiara mult mai mare decat in trecut, ceea ce reprezinta, de fapt, o forma de relaxare monetara, de infuzare a pietelor cu lichiditati care ajung direct la guvernele cu probleme din zona euro.

Insa, de data aceasta autoritatile europene au nevoie de solutii pe termen lung si nu de masuri "carpite" menite sa stabilizeze situatia pe termen scurt.

In absenta unei guvernari economice pentru Europa, singura solutie pe termen lung este achizitia de obligatiuni italiene si spaniole de catre BCE in cantitati mari si tiparirea de bani pentru a le plati, asa numita "monetizare a datoriei". Acest lucru va creste inflatia, insa este singura cale de iesire din impas.

Cu toate acestea, in prezent BCE nu are permisiunea de a porni tiparnita. In opinia analistilor, in septembrie Europa va infrunta noi schimbari si va fi nevoita sa faca anumite compromisuri pentru a putea salva tarile in pericol sa contamineze intreaga zona.

In cazul in care pietele cred ca BCE va monetiza datoria, atunci inflatia va creste, iar oameniii vor cere rate ale dobanzii mai mari pentru a compensa asa-zisa inflatie. Europa e prinsa intr-un cerc vicios.

Investitorii nu sunt complet increzatori in revenirea acestor piete, dat fiind faptul ca BCE nu si-a facut strategia publica.

De aceea, spun economistii, vine o vreme in istorie in care unele crize nu au solutie.

Cu toate acestea, economistii nu se feresc in a propune cat mai multe solutii.

In schimbul monetizarii datoriei, celelalte guverne din zona euro ar putea cumpara obligatiuni italiene si spaniole. Insa, acest lucru ar necesita ca Germania sa verse cateva sute de miliarde de euro in sudul Europei, lucru care ar necesita un vot parlamentar, greu de obtinut in actualele conditii economice.

#bce, #criza, #criza datorii suverane, #euro, #faliment italia, #obligatiuni guvernamentale italia, #titluri stat italia, #zona euro , #Italia