Silvio Berlusconi se bazeaza pe alegatorii evazionisti

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:37
1273 citiri
Silvio Berlusconi se bazeaza pe alegatorii evazionisti

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care candideaza la alegerile generale de la sfarsitul acestei saptamani, ar putea obtine un avantaj neasteptat in cursa electorala din partea unei categorii controversate de alegatori, respectiv cei suspectati sau condamnati pentru evaziune fiscala.

Berlusconi a reusit sa restranga semnificativ decalajul fata de favoritul din sondaje, Pier Luigi Bersani, dupa ce a promis ca, daca va fi numit premier si Partidul Libertatii va castiga majoritatea, va institui aministie generala in cazurile de evaziune fiscala, potrivit CNBC.

El insusi condamnat pentru frauda fiscala, Berlusconi a declarat la inceputul lunii februarie intr-un talk show televizat ca va oferi "o aministie totala" pe probleme fiscale, desi partenerii sau de coalitie, patidul Liga Nordului, resping o astfel de masura.

"Daca electoratul imi va acorda mie si va acorda Partidului Libertatii o majoritate pe cont propriu, voi trece imediat prin parlament o aministie totala pe probleme fiscale", a spus fostul premier.

Berlusconi este cu numai 6 puncte procentuale in spatele lui Bersani in cel mai recent sondaj facut public, care dateaza din 8 februarie, ultima zi inainte de inceputul embargoului legal pe sondaje.

In Italia, evazionistii au devenit o parte importanta, influenta a electoratului, de la micii afaceristi la magnatii care isi ascund banii in banci straine, potrivit lui Massimo Bordignon, profesor de economie la Universitatea Catolica din Milano, citat de CNBC.

"Atunci cand foarte multi oameni fac evaziune, devin importanti ca grup electoral. In final, motivul pentru care ne confrumtam cu atat de multa evaziune fiscala este ca guvernul italian, in particular guvernele de centru-dreapta, nu au luat nicio masura impotriva ei", comenteaza acesta.

Bordignon a precizat ca structura economiei italiene are in componenta numeroase firme mici si aproximativ 5 milioane de liber profesionisti, care ar putea forma un electorat numeros.

Statul italian pierde in fiecare an aproximativ 120 miliarde euro din cauza evaziunii fiscale, potrivit estimarilor Trezoreriei si Fiscului. Datoria publica a Italiei este de 2.000 miliarde euro, reprezentand 127% din Produsul Intern Brut.

Autoritatile estimeaza ca italienii au plasat peste 100 miliarde euro in conturi bancare in Elvetia. Fiscul a demarat discutii cu autoritatile elvetiene pentru a ataca fenomenul, insa nu a fost incheiat inca vreun tratat.

Evaziunea fiscala este la ordinea zilei in Italia, iar dezvaluirile recente de astfel de cazuri au atins si cele mai rarefiate straturi ale societatii italiene. Berlusconi a fost condamnat pentru frauda fiscala in octombrie 2012, dar a facut apel si poate candida pana la o eventuala decizie definitiva.

Potrivit estimarilor prezentate in luna ianuarie de Comisia Europeana, bugetele statelor europene pierd 1.000 miliarde euro pe an din cauza fraudei fiscale si evaziunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala italia, #alegatori evaziune fiscala Italia, #Silvio Berlusconi alegatori evaziune fiscala , #Italia