Senatul italian va vota masurile de austeritate

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 11:00
1133 citiri
Senatul italian va vota masurile de austeritate
Sursa:annaritafioroni.it

Senatul italian se pregateste vineri pentru un vot de importanta capitala, pe masurile de austeritate promise de guvern Uniunii Europene, esentiale pentru a evita scaparea de sub control a crizei datoriilor de stat, la cateva zile inainte de sfarsitul "erei Berlusconi", transmite Reuters.

Camera superioara a Parlamentului de la Roma va incepe dezbaterea pachetului de masuri de austeritate la ora 9:30 (11:30 ora Romaniei).

Proiectul legislativ a fost aprobat joi cu o majoritate confortabila de comisia de buget din Senat si ar trebui sa treaca fara probleme.

Senatorii italieni il primesc vineri in randurile lor in premiera pe Mario Monti, fost comisar european care a devenit in ultimele zile principalul favorit ca succesor al premierului Silvio Berlusconi, care a reusit sa pastreze puterea timp de 17 ani.

Pregatind numirea lui Monti, presedintele Giorgio Napolitano l-a declarat miercuri senator pe viata, luand prin surprindere scena politica si alimentand imaginea fostului oficial european, deja foarte cunoscut in Italia.

Berlusconi si-a pierdut majoritatea parlamentara marti, intr-un vot privind raportul de buget pe 2010, si a promis ca va demisiona imediat ce masurile de austeritate cuprinse in "pachetul de stabilitate financiara" vor fi aprobate de ambele camere ale Parlamentului.

Daca va trece de Senat, legea va fi supusa votului in Camera Deputatilor in sedinta de sambata.

Astfel, Berlusconi si-ar putea depune demisia inca de sambata seara, Monti urmand sa primeasca la scurt timp dupa aceea mandatul de formare a unui nou guvern.

Napolitano a cerut parlamentului sa actioneze rapid, iar multi comentatori anticipeaza ca noul guvern va fi format in cea mai mare parte din tehnocrati si va fi investit inca de duminica seara, pentru a fi deja functional la deschiderea pietelor de luni.

Presedintele a intervenit miercuri pentru a calma pietele, dupa ce costurile de imprumut ale Italiei au depasit pragul psihologic de 7%, atingand niveluri care ar putea bloca accesul statului la piete.

Napolitani a dat asigurari ca Berlusconi isi va onora promisiunea de a demisiona dupa aprobarea pachetului de austeritate si ca decizia privind investirea unui nou guvern sau organizarea alegerilor anticipate va fi anuntata de urgenta.

Monti, o personalitate respectata pe plan international, este considerat de pietele financiare cea mai buna optiune pentru sefia unui guvern de uniune nationala care sa implementeze de urgenta masurile de austeritate necesare pentru evitarea crizei.

Napolitano s-a intalnit joi seara cu Monti si, subliniind situatia tensionata, a luat legatura prin telefon cu presedintele american, Barack Obama.

#senat italian, #masuri austeritate italia , #Italia