Romanii au furat si banca Poste Italiene. Perchezitii in opt judete

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 12:50
2493 citiri
Romanii au furat si banca Poste Italiene. Perchezitii in opt judete
Sursa foto: Romania Libera

Un numar de 37 perchezitii domiciliare au loc marti in judetele Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Dolj, Sibiu Galati si Dambovita, in urma inceperii urmaririi penale fata de 36 de invinuiti intr-un dosar de constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al IPJ Suceava, Ionut Epureanu.

Invinuitii fata de care vor fi puse in executare mandatele de aducere vor fi condusi la sediul DIICOT Suceava in vederea audierii si dispunerii masurilor legale procedurale.

Incepand din 2012, politistii din cadrul BCCO Suceava efectueaza cercetari sub conducerea unui procuror din cadrul DIICOT Suceava, in cadrul unui dosar penal, fata de mai multi cetateni romani, dar si un numar de cinci cetateni straini, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, detinerea, fara drept, a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice si distribuire sau punere la dispozitie sub orice forma, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

In urma activitatilor operative complexe desfasurate in cauza s-a stabilit faptul ca pe raza judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Sibiu, Dambovita, Galati si Dolj s-a constituit un grup infractional organizat, compus dintr-un numar de 36 de membri care au actionat impreuna si in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, avand ca obiect fraudarea in special a clientilor bancii Poste Italiane SPA, prin obtinerea in mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fara drept a conturilor si efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union, scopul final al grupului infractional organizat fiind obtinerea de beneficii financiare substantiale.

Activitatea infractionala a grupului era structurata pe trei paliere infractionale principale, respectiv obtinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea si ridicarea sumelor de bani astfel transferate.

O parte dintre membrii grupului actionau pe teritoriul Italiei pentru obtinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor si realizarea transferurilor frauduloase catre alti membrii ai gruparii care, la randul lor, aveau sarcina sa ridice aceste sume de bani din diferite locatii ale agentiilor Western Union de pe teritoriul Romaniei. Prejudiciul estimat, doar pana in acest moment al cercetarilor, este de aproximativ 500.000 de euro.

Pe parcursul cercetarilor a fost acordat sprijin de catre Serviciul Secret al Ambasadei SUA la Bucuresti, SRI Suceava, SOS Suceava, SOS Bacau, SOS Constanta, SOS Alba, SOS Craiova, SOS Galati si SOS Ploiesti.

Perchezitiile sunt desfasurate de lucratorii BCCO Suceava, cu sprijinul BCCO Bacau, BCCO Craiova, BCCO Constanta, BCCO Alba, BCCO Galati, BCCO Pitesti, BCCO Brasov, SCCO Dambovita, IPJ Suceava - SAS, Bridgada Mobila de Jandarmi "Alexandru Cel Bun" Bacau, Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Suceava, IJJ Galati si SAS. Botosani, sub coordonarea procurorilor DIICOT Suceava.

#furt Poste Italiene, #furturi romani, #infractiuni informatice romani, #furt online Romania , #Italia