Rehn: Italia nu poate face fata presiunilor pietei decat pe termen scurt

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:38
991 citiri
Rehn: Italia nu poate face fata presiunilor pietei decat pe termen scurt

Italia poate face fata presiunilor sporite ale pietei asupra deficitului sau, dar numai pe termen foarte scurt, a declarat joi comisarul european pentru afaceri financiare si economice, Olli Rehn.

In ultimele zile, rata la care se imprumuta Italia a atins pragul psihologic de 7%, incepand de la care pietele considera o tara ca fiind riscanta si incapabila sa se finanteze singura.

Insa comisarul european a subliniat ca obligatiunile italiene sunt emise in medie pe sapte ani, iar "o crestere persistenta cu 1% a ratei de imprumut" va costa Italia numai 0,2% din PIB-ul din 2012 si 0,4% in 2013.

"Desi, pe termen foarte scurt, impactul asupra datoriei suverane nu este atat de dramatic, relativ curand, spre anul viitor si pe termen mediu, va avea un impact semnificativ asupra conditiilor de finantare si asupra cresterii economiei reale", potrivit lui Rehn.

Italia va intra in recesiune, a anuntat joi Comisia Europeana, precizand ca Produsul Intern Brut al tarii se va contracta doua trimestre la rand.

In ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul italian va scadea cu 0,2%, iar in primul trimestru din 2012 cu 0,1%, afirma Comisia Europeana.

In ansamblu, PIB-ul Italiei este estimat sa creasca in 2012 cu 0,1%, fata de 0,5% anul acesta.

Celelate tari UE care ar urma sa inregistreze o crestere economica negativa in ultimul trimestru al lui 2011 si in primele trei luni ale lui 2012 sunt Grecia si Portugalia, care primesc pachete de salvare UE si FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#olli rehn, #presiuni piete Italia , #Italia