Noul premier italian prevede "un dezastru democratic" in Europa

Joi, 02 Mai 2013, ora 09:40
1864 citiri
Noul premier italian prevede "un dezastru democratic" in Europa
Enrico Letta, noul premier italian

Noul premier italian, Enrico Letta a avertizat miercuri la Paris impotriva 'unui dezastru democratic' in cazul in care Europa isi 'demoralizeaza cetatenii' si 'este o mama rea', transmite France Presse.

'Trebuie sa le aratam cetatenilor ca Europa vrea sa ii ajute. Daca, din contra, Europa isi demoralizeaza cetatenii, aceasta ne va conduce la un dezastru democratic', a declarat el intr-o conferinta de presa la Palatul Elysee alaturi de presedintele francez Francois Hollande. 'Trebuie sa actionam astfel incat sa putem coordona politicile europene pentru locuri de munca', a pledat Letta, in replica la o intrebare venita din partea presei.

'Daca nu constatam ca Europa vrea bunastare, oportunitati, crestere si daca ajungem sa consideram ca Europa este o mama rea, aceasta va fi o mare problema democratica pentru ca cetatenii vor reactiona impotriva acestei Europe care este o mama rea', a explicat seful executivului italian. 'Acesta este cel mai important mesaj pe care il putem trage din experienta italiana: este nevoie ca Europa sa ii ajute pe oameni, nu sa ii frustreze', a subliniat el.

In ceea ce-l priveste, Francois Hollande a punctat ca 'traiectoria de revenire la echilibrul bugetar' trebuie 'adaptata la realitatea cresterii' si ca UE trebuie 'sa dea dovada de aceeasi determinare in favoarea cresterii cum a facut-o cand a venit vorba de stabilitatea zonei euro si strictetea bugetara'.

Pledand pentru 'un compromis' intre tarile cu 'situatii diferite' care sunt Italia, Germania si Franta, presedintele francez a evidentiat eforturile angajate de un an de guvernul sau 'mai ales cu privire la problema competitivitatii, pentru ca acolo sunt discrepantele cele mai importante'.

Italia are Guvern nou

Liderul stangii Enrico Letta a anuntat sambata formarea unui nou Guvern italian, in cadrul caruia numarul doi va fi Angelino Alfano, liderul partidului lui Silvio Berlusconi.

Dupa doua zile de negocieri intense, Letta, care a acceptat nominalizarea in functia de premier, conform prevederilor constitutionale, a anuntat totodata nominalizarea directorului Bancii Italiei Fabrizio Saccomani pentru functia de ministru al Economiei si Finantelor si pe cea a fostului comisar european Emma Bonino pentru portofoliul Afacerilor Externe.

Acest Guvern, cu o "importanta componenta feminina", si-a exprimat satisfactia Letta, va depune juramantul duminica, relateaza AFP.

"Era singurul Guvern posibil, iar constituirea sa nu putea sa astepte", a comentat presedintele italian Giorgio Napolitano. El si-a exprimat satisfactia fata e faptul ca aceasta coalitie intre stanga si dreapta va permite noului Guvern sa obtina votul de incredere in ambele Camere ale Parlamentului, asa cum cere Constitutia.

Italia se afla intr-un impas politic de doua luni, dupa ce alegerile din februarie nu au permis degajarea unei majoritati clare. Partidul Democrat (PD) al lui lui Letta detine majoritatea absoluta in Camera Deputatilor, in timp ce trei blocuri impart mandatele din Senat, si anume PD, partidul Poporul Libertatii (PdL, dreapta) creat de Silvio Berlusconi si contestatarii din cadrul Miscarii Cinci Stele (M5S) condus de Beppe Grillo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii premier italian, #declaratii Enrico Letta , #Italia