Numarul romanilor titulari de firme in Italia a crescut de aproape zece ori din 2003

Joi, 24 Iunie 2010, ora 16:28
1505 citiri
Numarul romanilor titulari de firme in Italia a crescut de aproape zece ori din 2003

Peste 28.000 de romani erau, in 2009, titulari de firme in Italia, numarul lor crescand de aproape zece ori comparativ cu anul 2003, romanii reprezentand al doilea grup de intreprinzatori straini in Italia, rezulta dintr-un raport de cercetare, prezentat joi de Caritas Romania, precizeaza Mediafax.

Din raportul de cercetare "Romanii din Italia intre respingere si acceptare" rezulta ca la jumatatea anului trecut 28.580 de romani erau titulari de firme in Italia, numai in 2007 acestia infiintand peste 9.000 de firme, tendinta care a continuat si in 2008, in conditiile in care in anul 2003 erau 2.909 de firme apartinand unor cetateni romani.

Documentul arata ca majoritatea romanilor ajung sa aiba o afacere proprie numai dupa cativa ani de munca ca angajati in interiorul unei firme, valorificand economiile acumulate, de obicei fara a recurge la imprumuturi.

Domeniile in care cei mai multi dintre romani au inceput activitati antreprenoriale sunt: constructiile (80,5 la suta), comertul (5,5 la suta), manufactura (4,9 la suta) si transporturi (2,1 la suta).

"Daca se analizeaza mai atent principalele sectoare in care cetatenii romani au inceput activitati antreprenoriale se descopera ca in multe cazuri, ceea ce a sporit activitatea autonoma a fost subcontractarea masiva din partea marilor companii. Nu este exclus ca uneori pozitia de antreprenor poate reprezenta o forma de camuflare temporara a situatiei de somaj", se mai arata in raport.

Initiatorii raportului au mai aratat ca romanii, ca si alte grupuri nationale, raspund nevoii care exista pe piata muncii italiene si nu urmaresc propriile "vocatii profesionale" pe baza etnica.

"Romanii in mod particular sunt foarte apreciati in sectorul constructiilor deoarece accepta regulile acestui sector care presupune o anumita mobilitate", se mai arata in document.

De altfel, imigrantii reprezinta doua treimi din cererea de forta de munca din Italia, iar romanii se afla pe primul loc, in perioada 2005 - 2008 numarul angajatilor romani triplandu-se, de la 245.000 la 674.000.

"Apogeul a fost reprezentat de trecerea din 2006 in 2007 cand s-a asistat la o dublare propriu-zisa, chiar daca in mare masura a fost vorba de persoane care se aflau deja pe teritoriul Italiei si care au aparut datorita normativei mai favorabile intrata in vigoare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", se arata in raport.

In colectivitatea romaneasca a crescut in mod special numarul barbatilor (de la 51,7 la suta in 2006 la 53,2 la suta in 2008), 70.000 dintre ei beneficiind de masurile de plasare in sectorul constructiilor, chiar daca a scazut numarul orelor lucrate si a crescut munca de tip part-time, semn al raspandirii muncii "la gri".

Din datele centralizate mai rezulta ca cel putin un sfert dintre femeile romance lucreaza in asistenta familiala.

Initiatorii raportului de cercetare estimeaza ca in Italia sunt peste un milion de romani, cei mai multi provenind din judetele din Moldova.

La inceputul acestui an erau inregistrati cu resedinta in Italia 953.000 de romani, iar alti circa 55.000 erau in asteptare pentru a fi inregistrati in registrele de stare civila de la primarii.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#activitate, #domenii, #firme, #italia, #romani , #Italia