Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul gazoduct Romania-Italia

Noul gazoduct Romania-Italia

Inca o conducta are ambitia de a aduce in urmatorii 10 ani petrol din Caspica spre inima Europei. Cinci tari din Europa de sud-est (Romania, Serbia, Croatia, Slovenia si Italia) au semnat ieri declaratia de la Zagreb privind crearea unui oleoduct paneuropean, cu o lungime de 1400 kilometri, care va lega portul romanesc Constanta de cel italian, Trieste.

Valoarea conductei, ale carei lucrari de constructie se vor a fi finalizate in 2012, este estimata la 2-3,5 miliarde dolari. Va transporta petrol din Caspica, din partea care apartine fostelor republici sovietice ale Kazahstanului si Azerbaidjanului, la rafinariile din nordul Italiei si Europei Centrale.

Caspica, potrivit estimarilor americane, detine rezerve de petrol si gaze naturale, considerat a fi pe locul trei ca marime in lume. Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, regiunea caspica a devenit epicentul noilor explorari petroliere ale Occidentului.

Acest oleoduct se incadreaza, desigur, in eforturile UE de a nu mai depinde doar de petrolul rusesc. "Rusia este si va fi principalul nostru furnizor, dar diversificarea este oricum o necesitate", a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.

"Important si pentru...SUA"

Vrand, insa, sa ii linisteasca si pe americani, care se tem...de dependenta Europei de petrolul rusesc, comisarul leton a declarat: "Proiectul este important pentri toate aceste tari, pentru UE, dar si pentru SUA, intrucat, daca oleoductul de la Trieste se va conecta cu Genova, va putea de acolo sa se extinda si in afara Europei".

Ministrul Dezvoltarii din Grecia, Dimitris Siufas, a fost intrebat in ce masura acest oleoduct este rivalul gazoductului Burgas-Alexandroupolis. Demnitarul elena caracterizat oleoductul "un eveniment important pentru tarile implicate din intreaga regiune si pentru pietele internationale". "Promovarea oleoductului Burgas-Alexandroupolis, dar si a altor proiecte de constructii in domeniul energetic este un pas pozitiv pentru dezvoltarea economica si cooperarea tarilor din regiune", a adaugat ministrul grec.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 913 ori