Ministrul italian al economiei ameninta cu demisia - presa

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 11:46
1191 citiri
Ministrul italian al economiei ameninta cu demisia - presa

Partidele politice din Italia continua presiunile asupra guvernului italian de mare coalitie intre stanga si dreapta, condus de Enrico Letta, in legatura cu o posibila sporire a TVA de la 21% la 22%, incepand cu data de 1 octombrie, masura ce risca sa puna in pericol redresarea economica, dar care a fost definita "inevitabila" de ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni, care ameninta ca isi va da demisia, informeaza luni presa din Peninsula.

Cotidianul "Corriere della Sera" din Milano, care a publicat duminica un interviu cu ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni (un tehnocrat in varsta de 71 de ani, fost director general al Bancii Italiei), precizeaza ca guvernul condus de Enrico Letta /moderat de centru-stanga, secretar adjunct al Partidului Democrat, (PD) nu s-a pronuntat inca in mod oficial asupra acestei masuri economice, anuntate initial la data de 1 iulie, apoi amanata de Consiliul de ministri pana la 1 octombrie.

Aceasta masura a fost criticata recent de principalele partide care sustin majoritatea de guvern, Poporul Libertatii (PdL, de centru-dreapta) si Partidul Democrat (PD, de centru-stanga), dar ministrul economiei, in interviul acordat principalului cotidian milanez, a definit-o "inevitabila" pentru a pune la punct finantele statului, in aceasta perioada de criza economica. Statul italian nu poate renunta la decizia de a mari TVA cu un procent, "iar eu nu pot accepta alte compromisuri si sunt gata sa imi dau demisia", a afirmat Saccomanni, care a adaugat ca "isi face datoria" si ca a sosit momentul ca Italia "sa deschida o dezbatere serioasa asupra realitatii conturilor statului". "Italienii merita sa stie cu precizie cum stau lucrurile si nu trebuie sa asculte numai propaganda electorala a diferitelor partide", a mai afirmat Saccomanni.

Cotidianul "La Repubblica" de la Roma scrie ca seful executivului italian, Enrico Letta, a declarat duminica ca este solidar cu ministrul economiei si ca posibilitatea de a mari TVA-ul cu un procent, pentru a-i permite statului italian sa incaseze o suma de peste un miliard de euro este un lucru concret. Este vorba despre o decizie "complicata si dificila", care probabil va fi amanata din nou, pana la data de 31 decembrie, a mai afirmat Letta, care nu exclude posibilitatea de a se prezenta in fata Parlamentului de la Roma pentru a solicita un vot de incredere din partea tuturor partidelor.

De asemenea, secretarul Partidului Democrat (PD), Guglielmo Epifani (fost sindicalist de stanga), a afirmat duminica, in cursul unui discurs tinut la Modena (nord), ca Saccomanni "se bucura de deplina incredere a PD, care insa doreste echitate sociala pentru toti cetatenii", noteaza principalul cotidian roman.

#criza economica Italia, #guvern Italia, #crestere TVA Italia , #Italia