Mario Monti: "Nu va fi nevoie de un alt plan de austeritate"

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 20:20
1226 citiri
Mario Monti: "Nu va fi nevoie de un alt plan de austeritate"

Prim-ministrul Italiei a prezentat joi, in cadrul conferintei de presa de sfarsit de an, bilantul executivului format in urma cu doua luni din tehnocrati. Planul de austeritate va fi ultimul sacrificiu cerut italienilor, guvernul concentrandu-se pe reformele dezvoltarii economice incepand de anul viitor, a spus el.

In fata a peste 100 de jurnalisti invitati joi la sediul guvernului de la Roma, premierul italian a facut un bilant al celor doua luni de activitate ale executivului pe care-l conduce. Mario Monti a precizat ca nu exista o distinctie intre prima si cea dea doua etapa a guvernului, ci intre "indatoriri" si "initiative".

Cu alte cuvinte, guvernul Monti, solicitat la 16 noiembrie 2011 sa rezolve criza politica, economica si de imagine internationala a Italiei, a preluat angajamentele luate la nivel european de legislativul precedent.

"Angajamentul de a reduce anual cu cinci puncte diferenta intre debitul public si Produsul Intern Brut l-a luat guvernul trecut si era de neconceput sa nu il respectam", a subliniat Monti. Premierul s-a detasat in acest fel de sacrificiile cerute de planul de austeritate aprobat definitiv de parlamentul italian.

"De azi inainte vom actiona conform initiativei proprii", a comentat Monti, cu referire la reformele menite sa stimuleze economia interna, dar despre care nu a furnizat detalii.

In cadrul conferintei de presa, Monti a pregatit un grafic al situatiei cotarii la bursa europeana a actiunilor de stat care au inregistrat urcari si coborari alternante. Acest lucru se datoreaza faptului ca Banca Centrala Europeana nu a mai cumparat actiunile Italiei. Premierul italian i-a invitat atat pe analisti, cat si pe jurnalisti si cetatenii simpli sa priveasca situatia burselor cu detasare.

Monti a asigurat ca situatia se va stabiliza odata cu punerea in practica a masurilor de austeritate economica menite sa echilibreze conturile publice in urmatorii doi ani.

Potrivit premierului, planul de austeritate, adica reforma "salveaza-Italia", este eficient pentru ca va stimula domeniul fiscal prin introducerea impozitului pentru locuinta de baza, anulat de guvernul Berlusconi. Fata de legislativul trecut, reforma este echitabila pentru ca respecta numarul membrilor familiei care detine o locuinta si tine cont de suprafata acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mario Monti premier, #Italia masuri austeritate, #plan anticriza Italia, #masuri austeritate Monti , #Italia