Mario Monti, noul premier al Italiei

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 08:07
1198 citiri
Mario Monti, noul premier al Italiei

Este oficial! Mario Monti va ocupa functia de premier in locului lui Silvio Berlusconi care si-a dat demisia sambata. Economistul care va conduce guvernul de urgenta italian, are scrisori de recomandare castigate in anii 1990, cand ocupa pozitia de comisar european.

Monti s-a remancat in pozitia de Comisar European pe probleme de Concurenta reusind sa impiedice fuziunea dintre General Electric si Honeywell, sau aplicand o amenda record gigantului Microsoft, in valoare de 497 milioane de euro, transmite Reuters.

Expertiza tehnica, calitatile intelectuale si abilitatile diplomatice l-au facut unul dintre cei mai respectati comsisari ai Uniunii Europene.

"El nu avea un mod foarte italian de a proceda in anumite situatii", isi aminteste un fost ambasador, care a lucrat cu Monti, la Bruxelles. Acesta a adaugat ca acesta era un partener de incredere, dar un adversar redutabil la negocieri. "Porecla lui in acele zile a fost "italian prusac".

El a fost nominalizat de catre Berlusconi pentru pozitia de comisar al pietele interne in 1994, preluand portofoliului de concurenta in 1999, pozitie pe care a ocupat-o timp de 5 ani.

Numit saptamana trecuta senator pe viata de catre presedintele Giorgio Napolitano, Monti (68 ani), este asteptat sa formeze un cabinet restrans reprezentat in mare parte de tehnocrati, pentru a scoate Italia din criza finaciara care i-a dus la un pas de dezastru.

Un guvern tehnocrat similar a fost condus de Lamberto Dini. Guvernul Dini din 1995 a reusit sa faca reforme importante, ceea ce se asteapta atat la nivel national cat si international de la Monti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Monti premier Italia 2011, #inlocuitor Berlusconi , #Italia