Italienii nu vor ajutor european. Mesaj catre Monti: "Ne descurcam singuri"

Miercuri, 08 August 2012, ora 18:15
1468 citiri
Italienii nu vor ajutor european. Mesaj catre Monti: "Ne descurcam singuri"

Economistii si politicienii italieni ii transmit premierului Mario Monti sa nu ceara ajutor Uniunii Europene, gasind solutii peste solutii, doar pentru a nu ajunge in situatia in care trebuie sa depinda de Germania si Bruxelles.

"Putem sa ne descurcam singuri", spun italienii in cor, dupa ce numeroase propuneri de masuri pentru ameliorarea crizei au fost trimise lui Mario Monti. Aceste voci nu vor putea fi ignorate de premier atunci cand acesta va lua o decizie cu privire la solicitarea unui ajutor din partea Europei, scrie CNN.

Cea mai recenta propunere din parlament prevede plata in avans a taxelor. "Inainte sa ajungem ca grecii, vrem sa demonstram ca ne putem salva singuri", a spus Giulio Santagata, fost ministru si unul dintre cei doi politicieni care au propus masura.

In timp ce el recunoaste ca aceasta masura, de una singura, nu va rezolva problema datoriei Italiei, Santagata spera ca guvernul sa ia masuri.

O propunere mai radicala a fost facuta de partidul de centru-dreapta, din care face parte fostul premier, Silvio Berlusconi, care pare sa devina o adevarata campanie inainte de alegerile de anul viitor, mai ales prin pozitia anti-Germania promovata.

Renato Brunetta, aspirant la postul de ministru de Finante, spune ca masura ar sterge aproximativ 400 de miliarde de euro din datoria de peste 2.000 de miliarde de euro a Italiei, in urmatorii cinci ani. El a refuzat sa dea mai multe detalii, inainte ca propunerea sa ajunga la Mario Monti.

"Putem sa ne descurcam singuri. Italia este o tara bogata, cu economii mari", a spus Brunetta.

Recesiunea italiana s-a extins in al doilea trimestru al 2012, conform statisticilor oficiale. PIB-ul a inregistrat o scadere de 0,7% fata de primul trimestru al anului, si de 2,5% fata de anul precedent.

Italia este a treia economie a zonei euro si face parte din G7.

Italia: Economia s-a contractat cu 0,7%

Italia: Nu avem nevoie de ajutor financiar in acest moment

Mario Monti: Neintelegerile din zona euro submineaza viitorul UE

#criza financiara italia, #masuri anticriza Italia, #rezolvare criza Italia, #Italia ajutor european , #Italia