Italienii isi freaca palmele: Brexitul poate fi o oportunitate imensa pentru Europa

Marti, 28 Iunie 2016, ora 11:57
10798 citiri
Italienii isi freaca palmele: Brexitul poate fi o oportunitate imensa pentru Europa
Foto: Flickr/ Palazzo Chigi

Premierul italian Matteo Renzi este poate singurul lider european care se declara multumit de rezultatul referendumului din Marea Britanie.

In discursul tinut in fata Parlamentului, seful guvernului de la Roma a apreciat ca iesirea Marii Britanii din UE ar putea reprezenta "o oportunitate" pentru restul blocului comunitar de a pune in practica mai multe reforme, anunta IB Times.

Tot raul spre bine

Inainte de intalnirea cu Angela Merkel si Francois Hollande, premierul Italiei a afirmat ca este cazul ca "UE sa se concentreze acum pe problemele sociale si mai putin pe chestiuni birocratice".

Renzi crede ca votul pro-Brexit dat de insulari scoate in evidenta necesitatea aplicarii reformelor in cadrul UE, chestiune subliniata constant de Roma, acestea avand acum o sansa mai mare de succes.

Pentru italieni temerile politice declansate in intreaga Europa de posibilul "divort" al britanicilor de UE ar putea aduce anumite avantaje certe, oficialii de la Roma putand forta mana partenerilor europeni in acceptarea unui deficit bugetar mai mare si a sustinerii sistemului bancar intern, subrezit de unda de soc transmisa de Brexit in pietele financiare din lumea intreaga.

Italia inregistreaza un grad de indatorare de 133% din PIB, al doilea din zona euro dupa Grecia, iar oficialii din peninsula fac toate demersurile pentru ca sistemul legislativ din cadrul UE sa devina mai lax, fapt ce le-ar permite sa aplice mai multe politici de corectie economica.

"O crestere economica mai mare si mai multe investitii, mai putina austeritate si birocratie, aceasta este linia de actiune pe care am propus-o inca de acum doi ani, la inceput pe cazuri izolate. Permiteti-mi sa spun ca Brexitul poate fi o oportunitate imensa pentru Europa", si-a facut cunoscut punctul de vedere Matteo Renzi.

La revedere, drum bun!

Daca alti sefi de stat si de guvern din cadrul UE inca mai trag speranta ca Londra nu va depune cererea de iesire din blocul comunitar, Renzi pare mai degraba nerabdator sa vada odata acest proces intrand pe fagasul normal.

"Rezultatul referendumului trebuie respectat, in caz contrar credibilitatea Europei fiind stearsa pentru totdeauna", a apreciat premierul Italiei.

Din punctul sau de vedere, ar fi jignitor ca, dupa mai multe luni de negocieri pe tema reformelor si avantajelor cerute de britanici in relatia cu UE, procesul de iesire al Regatului Unit din UE sa se impotmoleasca in dezbateri pe tema procedurii de iesire a insularilor din Uniune.

#brexit, #efect Brexit UE, #reforme ue, #datorie publica Italia , #Italia