ITALIA, un dezastru IMINENT

Luni, 11 Iulie 2011, ora 10:19
7765 citiri
ITALIA, un dezastru IMINENT

Pe masura ce criza din Grecia se mai calmeaza, toata lumea isi indreapta privirea catre situatia din Italia. Pietele italiene pica pe capete, iar clientii parasesc bancile italiene.

A patra cea mai mare economie din UE, Italia are o datorie pe masura - 171 de miliarde de dolari - care nu pare sa scada, in ciuda masurilor de austeritate.

Problemele Italiei sunt de ordin structural iar lucrurile nu pot decat sa se inrautateasca.

Italienii au pus accent pe micile afaceri, de familie. In consecinta, sunt foarte putin companii mari listate la bursa. Borsa Italiana este formata din doar 331 de astfel de companii.

Cele mai mari dintre acestea sunt foste companii si banci de stat, care au fost privatizate. Italienii au o prezenta redusa in industria chimica, pharma, IT si alimentara.

Muncitorii italieni au format o cultura a asociatiilor. Pana si baby-sitter-ele au o astfel de asociatie, foarte vocala, de altfel.

Pentru ca anuntul concedierilor naste de obicei proteste din partea acestor asociatii, companiile prefera sa nu mai angajeze deloc, scrie New York Times.

Intreaga piata a muncii este blocata. Imigrantii isi gasesc cu greu job si nu pot avansa, unii dintre ei nu lucreaza cu forme legale.

Nici Guvernul nu se abtine de la cheltuieli. In 2009, cheltuielile publice s-au ridicat la 51,7% din PIB.

Potrivit Doingbusiness.org, este mai greu sa faci afaceri in Italia decat in Namibia.

Energia este foarte scumpa, in statul latin. Ca producator industrial, este mai scump sa cumperi electricitate in Italia, decat in orice alt stat european.

Nici turismul nu mai este ce a fost. In 1980, Italia era destinatia de top a Europei, cu 9% cota de piata. Acum a ajuns la paritate cu China, in spatele Spaniei si Frantei, cu o cota de doar 5%.

Ca si in Grecia, toata lumea incearca sa ocoleasca plata taxelor. Din cauza evaziunii, guvernul italian pierde 100 de miliarde de euro pe an.

Problema esentiala a Italiei este ca, in principiu, nu mai creste.

Datoria publica a Italiei se ridica la 120% din PIB. Pentru mai mult de jumatate, creditorii sunt institutii si persoane fizice italiene.

Ar putea sa mai scape din povara, daca ar vinde cateva din companiile de stat. 30 de miliarde de euro ar putea veni din privatizarea a trei companii de stat.

Una dintre ele este compania nationala de transport feroviar.

Rata somajului, in randul tinerilor, a fost de 28,8% in primul trimestru.

Actiunile celor mai importante cinci banci italiene sunt in cadere libera, inregistrand scaderi de peste 25% de la inceputul anului.

Nici politicul nu inspira liniste. Berlusconi, care a spus ca se va retrage in 2013, este implicat intr-un scandal sexual si unul de evaziune fiscala.

Sentimentele sunt tensionate si fata de partenerii sai de coalitie si, mai ales, fata de ministrul sau de finante.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#banci, #bursa, #criza, #datorie publica, #faliment, #italia , #Italia