Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Italia se teme ca planul UE pentru clima va incuraja delocalizarile

Italia se teme ca planul UE pentru clima va incuraja delocalizarile

Planul european de combatere a schimbarii climatice risca, din cauza costului sau, sa determine intreprinderile italiene sa isi mute productia in alte tari, a avertizat marti ministrul mediului Stefania Prestigiacomo, intr-un interviu acordat cotidianului Il Sole-24 Ore. "Riscul principal este delocalizarea si chiar tari precum Germania au ridicat aceasta problema", a spus ea, afirmand ca "toate sectoarele manufacturiere sunt amenintate".


Italia este una dintre tarile cele mai reticente la planul energie-clima al Uniunii Europene.


Potrivit lui Prestigiacomo, UE va trebui sa dea dovada de "mai multa flexibilitate pentru a obtine rezultate semnificative pentru mediu, dar la cel mai mic pret".


"Pentru a ajunge la o solutie echitabila, va fi nevoie de un acord global, care cuprinda si tarile concurente non-europene", a apreciat ministrul italian.


UE si-a fixat obiectivele de a reduce cu 20% emisiile de gaze de sera, de a-si acoperi 20% din consumul de energie din surse regenerabile si sa economiseasca 20% din energia pe care o consuma. Pentru a realiza aceste obiective, industria grea din Uniunea Europeana trebuie sa isi reduca cu 21% din emisiile de CO2 fata de nivelul din 2005, iar fiecare tara trebuie sa indeplineasca obiective nationale vizand reducerea cu 10% a emisiilor din transport, agricultura, incalzirea cladirilor si tratarea deseurilor.


Italia apreciaza ca aceste masuri vor costa industria sa circa 18 miliarde de euro pe an, o cifra inacceptabila pentru Roma din cauza crizei financiare si economice mondiale.


Comisia Europeana contesta aceste date si a acceptat luni, la finalul reuniunii ministrilor mediului de la Luxemburg, crearea unui grup de lucru cu expertii italieni pentru a verifica toate aceste cifre.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1785 ori