Italia se imprumuta deja mai scump din cauza rezultatului alegerilor

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:13
1187 citiri
Italia se imprumuta deja mai scump din cauza rezultatului alegerilor
Foto: Bloomberg

Guvernul italian a reusit sa atraga de pe piata 6,5 miliarde de euro prin obligatiuni pe 5 si 10 ani, cererea investitorilor fiind peste cea inregistrata anterior alegerilor parlamentare. Costurile de finantare au fost in crestere, dar fara sa atinga inca niveluri periculoase.

Astfel, guvernul de la Roma a imprumutat 4 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni cu maturitatea la 10 ani, la un randament mediu de 4,83%, fata de 4,17% la licitatia anterioara, potrivit Guardian.

Alte 2,5 miliarde euro au fost atrase prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la 5 ani, la un cost de 3,59%, in urcare de la 2,94% in urma cu aproximativ o luna.

Costurile de finantare inregistrate la operatiunile de miercuri au fost sub asteptarile analistilor, ceva mai pesimisti in urma rezultatului alegerilor parlamentare.

Trezoreria italiana a atras astfel suma de 6,5 miliarde euro tintita, iar cererea din partea investitorilor s-a plasat la 160%, de la 130% la operatiunea precedenta de finantare.

Alegerile parlamentare desfasurate duminica si luni in Italia nu au conturat o majoritate clara pentru vreuna dintre aliantele politice care au candidat, ai caror lideri nu dau semne ca ar fi dispusi sa colaboreze intr-un eventual guvern de coalitie.

Moody's ar putea retrograda Italia din cauza situatiei politice incerte

Rezultatul neconcludent al alegerilor a determinat multi analisti si comentatori sa reevalueze posibilitatea reaprinderii crizei datoriilor din zona euro, deoarece in lipsa unui guvern solid Italia, a treia mare economie de pe continent, nu poate implementa masurile necesare pentru a revigora economia si a impinge in jos deficitul si datoria de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emisiune obligatiuni Italia, #costuri finantare Italia, #investitori financiari Italia, #randamente bonduri Italia , #Italia