Italia, rupta in doua. Din sud, saracia a alungat pana si afacerile Mafiei

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 14:21
6865 citiri
Italia, rupta in doua. Din sud, saracia a alungat pana si afacerile Mafiei
Foto: Wikimedia

Italia arata ca o tara cu doua fete diferite. Nordul puternic industrializat respira ceva mai usor, dupa ce efectele crizei economice au inceput sa se risipeasca, in vreme ce partea de sud a saracit si mai mult.

Diferentele economice inregistrate intre regiunile Lombardia si Calabria sunt mai pregnante decat cele dintre economia Germaniei si cea a Greciei, au descoperit statisticienii, citati de Bloomberg.

Mafia migreaza

"Odata cu ultima recesiune, o mare parte din structura productiva din sudul Italiei a disparut.

Diferentele economice sesizate inca din 2001 s-au accentuat, iar sudul are nevoie in acest moment de o perioada indelungata pentru a atinge peformantele economice ale regiunilor din nord", explica Stefano Prezioso, reprezentant al Institutului de Cercetare Svimez.

In ultimii 7 ani, Italia a trecut prin doua episoade de recesiune economica, iar rezultatele recente arata ca economia italiana evolueaza sub media inregistrata in zona euro.

Situatia nu aduce nicio imbunatatire financiara in viata populatiei stabilite in jumatatea de sud a Italiei, zona cunoscuta sub numele de Mezzogiorno.

Directorul general al Bancii Italiei, Salvatore Rossi, un economist cu radacini in orasul sudic Bari, sublinia in urma cu o saptamana ca diferentele economice dintre cele doua parti ale tarii sunt la un nivel nemaintalnit si continua sa se adanceasca.

Assolombarda, asociatia industriasilor din Lombardia, a pus sare pe rana afirmand ca, in ultimii ani, firmele din nordul tarii se confrunta cu o "contaminare" a mediului de afaceri venita din partea gruparilor de crima organizata, inclusiv a celor din sudul Italiei.

Procurorii italieni au confirmat si ei faptul ca Mafia si alte structuri criminale din sud si-au mutat operatiunile spre partea superioara a peninsulei.

"Cei care parasesc sudul nu mai sunt doar cei care cauta salvarea prin imigratie. Pana si gruparile mafiote parasesc sudul, renuntand la investitiile de aici si mentinand doar jaful", a punctat si Roberto Saviano, un scriitor italian, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Renzi.

Doua Italii

Intre 1995 si 2001, cele doua jumatati ale peninsulei au reusit sa evolueze in aceeasi cadenta economica, pana cand trecerea la moneda unica europeana a accentuat din nou diferentele dintre Nord si Sud.

Premierului Renzi ii place sa se laude adesea cu performantele financiare ale unor firme din Lombardia, spunand despre acestea ca depasesc succesul afacerilor din Germania.

Sudul apare mentionat doar rareori in discursurile sefului guvernului italian, desi zona este alcatuita din sase regiuni distincte plus insulele din largul Mediteranei.

In iunie, somajul din Mezzogiorno atinsese un nivel de 20%, dublu fata de cel din zona de nord si cu 8 procente peste media nationala.

Sectorul imobiliar a inregistrat o scadere a preturilor, situandu-se la minimul ultimilor 7 ani, si nu se intrevad mari sanse de revenire in curand.

Zona defavorizata

In acelasi timp, revenirea economica anemica a Italiei ar putea arunca zona de sud a tarii intr-al optulea an consecutiv de criza economica, spune Prezioso.

Raffaella Tenconi, fondatorul firmei londoneze de consultanta ADA, crede ca guvernul italian ar putea impulsiona investitiile in zona prin aplicarea unei politici tipice pentru sustinerea afacerilor in zone defavorizate, dupa modelul Serbiei sau a altor state mai putin dezvoltate de pe continent.

"Aceasta ar insemna introducerea unor tratamente fiscale atractive pentru investitori, asa cum sunt si cele din aceste state", a specificat Tenconi.

Cateva raze de speranta le-a dat Fiat, constructorul auto angajand 15.00 de persoane la noua fabrica din Melfi, unde produce SUV-uri sub brandul Jeep. 80.000 de Jeep-uri Renegade ar urma sa fie exportate in SUA pana la sfarsitul acestui an, conform planurilor facute de conducerea companiei.

Sudul are sansa de a se salva si prin turism, in special pe fondul violentelor inregistrate in nordul Africii. Insa, valul nou de turisti ajunsi in Apulia si Sicilia a scos la iveala si nevoia de noi investitii in infrastructura de transport din regiune.

Mezzogiorno pare sa fie tot mai aproape de soarta prezisa de expertii Institutului Svimez in cursul anului trecut: "o zona supusa riscului de desertificare industriala si umana".

#somaj Italia, #dezvoltare economica Italia, #zone defavorizate Italia, #afaceri Mafia italiana , #Italia