Italia risca siguranta Europei: Transforma criza economica in tema electorala

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 17:00
2060 citiri
Italia risca siguranta Europei: Transforma criza economica in tema electorala

Italia risca sa alunece din criza financiara, intr-o criza politica de proportii.

Economia italiana, a treia din UE ca marime, se afla deja in cea de-a patra recesiune din 2011 si are sanse sa destabilizeze tot blocul comunitar, din cauza luptelor politice interne, al caror protagonist este Silvio Berlusconi.

Datoria publica a Italiei a ajuns la peste 2000 de miliarde in noiembrie anul trecut si reprezinta 126%, in raport cu PIB-ul italian, ceea ce a expus puternic tara la criza datorilor suverane din zona euro.

Situatia economica s-ar putea inrautati, daca Berlusconi va reveni la putere in urma alegerilor anticipate din februarie, atrag atentia specialistii in presa internationala, cei mai pesimisti declarand chiar ca realegerea lui Berlusconi ar avea consecinte dezastruoase asupra Europei.

Fundamentele pe care acestia isi bazeaza teoria se refera la faptul ca situatia economica din Italia a oferit un mediu propice pentru relansarea politicilor extremiste, potrivit publicatiei germane Deutsche Welle.

In ceea ce priveste rezultatul alegerilor, Berlusconi pare favoritul mai multor sondaje, desi economistii considera ca Monti ar fi un premier mult mai echilibrat, care ar putea lua deciziile corecte pentru a preveni prabusirea economiei Italiei mai mult decat in prezent. Fostul magnat media este invinovatit de situatia economica dezastruoasa a Italiei.

Inainte ca Berlusconi sa piarda sprijinul parlamentarilor si sa fie demis, randamentul obligatiunilor italiene pe 10 ani crescuse cu 6,68%, un semnal clar pentru piete, ca Italia nu isi va putea plati datoriile. In acea perioada, costurile de imprumut ale tarii au depasit recordul din zona euro, alimentand tensiunile investitorilor, puncteaza Bloomberg.

In acest moment, increderea mediului de afaceri din Italia a continuat sa scada pana la 57,5% in septembrie 2012, in timp ce productia industriala a scazut si ea cu 6,6% in primele 11 luni din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, conform Gazzetta del Sud.

Sustinatorii ambelor partide prezinta dovezi in favoarea celor doi premieri. Daca sustinatorii lui Monti il descalifica pe Berlusconi pentru functia de premier din cauza faptului ca a amanat introducerea unor masuri de austeritate, adeptii magnatului media mentioneaza ca, in timpul mandatului lui Monti, Italia a inregistrat cote alarmante ale somajului si ca impozitele au crescut de mai multe ori, desi acest lucru nu ar fi fost necesar.

In acest moment este greu de estimat care va fi impactul economic, in cazul in care Berlusconi ar fi reales premier in Italia, asa cum puncteaza Reuters, intrucat fostul magnat media ramane unul controversat, atat pe plan politic cat si personal. Din punct de vedere politic, a criticat in repetate randuri "hegemonia Germaniei", declarand ca "nu ar fi nicio pierdere daca Germania ar parasi zona euro".

Pe plan personal, Berlusconi a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru evaziune fiscala, intr-un caz ce implica compania sa de televiziune Mediaset. De asemenea, a fost tinta unor scandaluri sexuale intens mediatizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri anticipate Italia, #Berlusconi Italia, #lupte politice Italia, #criza economica Italia , #Italia