Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Italia pregateste masuri de relaxare a fiscalitatii pentru a stimula economia

Italia pregateste masuri de relaxare a fiscalitatii pentru a stimula economia


Autoritatile din Italia planuiesc sa aplice deduceri de taxe si alte masuri fiscale pentru stimularea economiei, pentru a incuraja firmele si companiile sa realizeze investitii si sa faca angajari, dupa 18 luni de masuri de austeritate, care au contribuit la adancirea recesiunii.

Executivul de la Roma discuta, vineri, mai multe propuneri privind un plan de revigorare a economiei, transmite Bloomberg.

Printre propunerile ce vor fi analizate de guvernul italian se numara eliminarea TVA pentru proiectele mari de infrastructura, precum constructia de autostrazi sau porturi maritime. Ministerul Economiei vrea sa realizeze deduceri de taxe de pana la 50 miliarde euro pe parcursul urmatorilor opt ani in domeniul infrastructurii.

Oficialii ministerului Economiei estimeaza ca astfel de reduceri de taxe ar putea incuraja in urmatorii opt ani investitii in valoare de 300 miliarde euro. Principala organizatie patronala din industria italiana, Confindustria, se numara printre sustinatorii planului.

De asemenea, ministrii vor sa introduca masuri de sprijinire a afacerilor initiate recent si de promovare a destinatiilor turistice din Italia, potrivit La Stampa, care nu a precizat sursa informatiilor.

Totodata, Trezoreria a prezentat un plan de reducere a datoriei de stat cu pana la 20 miliarde euro pe an prin vanzarea de active ale statului.

Declinul economic s-a adancit in timpul guvernarii Monti, dupa ce premierul a fost constrans de turbulentele de pe pietele europene sa introduca masuri de austeritate.

Ministerul Economiei face presiuni in Cabinet pentru deduceri de taxe de pana la 50 miliarde euro pe parcursul urmatorilor opt ani in domeniul infrastructurii, in timp ce ministerul Muncii a propus beneficii fiscale pentru companiile care investesc in forta de munca.

Dupa ce a preluat puterea de al Silvio Berlusconi in noiembrie 2011, Cabinetul Monti a redus deficitul bugetar si costurile de finantare ale statului, printr-un program de austeritate care a presupus, ca principale masuri, cresterea taxelor pe combustibil, proprietati si produse de lux.

Intre timp, liderul de la Roma isi continua campania diplomatica in zona euro, unde incearca sa intermedieze un acord intre liderii europeni privind masuri care sa reduca dobanzile suportate de guvernele din sudul continentului, aflate in dificultate.

Principalii aliati al lui Monti sunt premierul spaniol Mariano Rajoy si presedintele francez Francois Hollande, care insista pentru masuri de stimulare a cresterii economice si reducere a dobanzilor la nivelul zonei euro.

Datoria de stat a Italiei este cea mai mare din UE ca valoare si a doua ca procent din Produsul Intern Brut. Italia are datorii de peste 1.900 miliarde euro, reprezentand mai mult de 120% din PIB.

Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad

Pretul benzinei a depasit 2 euro/litru in Italia. Franta scade taxele pentru a opri majorarile

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1208 ori