Italia dupa Berlusconi: Cine va fi noul premier?

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 08:12
1698 citiri
Italia dupa Berlusconi: Cine va fi noul premier?

Premierul italian Silvio Berlusconi a pierdut sustinerea parlamentului, ceea ce il obliga sa paraseasca guvernul Italiei. Insa, postul de prim ministru nu mai este la fel de ravnit, in conditiile in care Italia tinde sa se indrepte catre o situatie similara Greciei.

Principalul favorit la postul lasat liber de Berlusconi este Mario Monti. Acesta sustine ca ar fi un premier mai bun decat precedentul. De profesie economist, Monti a fost comisar european, scrie Business Insider.

Un alt contracandidat este Pier Luigi Bersani, liderul opozitiei italiene. Acesta a fost cel care a cerut demisia imediata a lui Berlusconi, pentru ca ramanerea lui la putere va duce la pierderea accesului Italiei pe pietele financiare, unde dobanda impusa obligatiunilor pe zece ani ale tarii a ajuns la un maxim de 7%.

Ministrul de Finante, Giulio Tremonti, este o alta posibila optiune pentru postul de premier. Tremonti l-a contrazis de multe ori pe Berlusconi in privinta ajustarilor bugetare, iar acum ar avea posibilitatea sa isi arate propria strategie.

Nichi Vendola, un politician de stanga si liderul Partidului Left Ecology Freedom, ar putea ocupa functia de prim-ministru. Vendola a fost un contracandidat si la alegerile anterioare, cand a fost invins de Berlusconi.

Angelino Alfano, care a fost ministru al Justitiei in perioada 2008 - 2011, considerat un locotenent al lui Berlusconi, ar putea ocupa functia in locul acestuia.

Silvio Berlusconi, principala figura politica in Italia, nu a mai reusit, marti, sa obtina majoritate parlamentara intr-un vot cheie asupra bugetului. Acest lucru a sporit presiunea asupra demisiei sale, in conditiile in care pietele financiare au obligat Italia sa ia imprumuturi la dobanzi-record.

Premierul si-a oferit, marti, o demisie conditionata de acoptarea de catre parlamentul italian a pachetului de austeritate cerut de UE.

#demisie Silvio Berlusconi, #candidati functie premier Italia , #Italia