Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Italia: Costul imprumuturilor pe termen scurt a scazut cu 50%

Italia: Costul imprumuturilor pe termen scurt a scazut cu 50%


Costul imprumuturilor pe termen scurt ale Italiei a scazut la jumatate miercuri, datorita optimismului investitorilor generat de noul program de austeritate al guvernului de la Roma si de finantarea ieftina obtinuta recent de bancile din zona euro de la Banca Centrala Europeana(BCE).

Trezoreria italiana a vandut titluri pe termen de sase luni la un randament mediu de 3,25%, in scadere de la nivelul record de 6,5% inregistrat cu o luna in urma.

Analistii au avertizat insa ca tensiunile ar putea reaparea cu usurinta pe piete si au indicat ca un nou test va avea loc joi, camd Italia va scoate la vanzare obligatiuni pe termen lung in valoare de pana la 8,5 miliarde de euro.

"In ultima luna au avut loc multe schimbari. Guvernul a obtinut un vot de incredere pentru programul de austeritate, iar BCE a actionat pentru sustinerea bancilor", a declarat un trader de obligatiuni.

Cererea de titluri pe sase luni a fost de 1,69 ori oferta, fiind in crestere de la 1,5 ori in noiembrie.

Emisiunea de titluri este prima din Italia dupa ce BCE a oferit bancilor din zona euro imprumuturi in valoare totala de 490 miliarde de euro, pe termen de trei ani, pe 21 decembrie.

Incertitudinile legate de cat din aceste fonduri vor fi folosite la achizitia de obligatiuni suverane au afectat randamentele obligatiunilor Italiei si Spaniei.

Randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a revenit peste 7% in aceasta saptamana, diferenta fata de obligatiunile germane de referinta fiind de peste 5 puncte procentuale.

Miercuri, randamentul acestor obligatiuni este de 6,8%, cu 4,89 puncte peste cel al obligatiunilor germane.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1190 ori