Italia: Concedieri in masa in sistemul public si privat

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:53
1634 citiri
Italia: Concedieri in masa in sistemul public si privat

Italia se va confrunta cu probleme economice serioase, avand in vedere ca multinationalele parasesc aceasta tara, iar la nivelul sistemului bancar si al sectorului public se efectueaza concedieri.

Situatia grava a pietei muncii din Italia transpare din rapiditatea desfiintarii locurilor de munca in randul tinerilor: inainte de criza, somajul in randul tinerilor era de 18%, astazi este de 36%, a declarat Pietro Garibaldi, profesor de economie la Universitatea din Torino si director al Colegiului Carlo Albert, citat de L'Espresso.

Pietro Garibaldi a adaugat ca reducerea somajului in randul tinerilor la jumatate va necesita o perioada de zece ani.

In acest an, PIB-ul Italiei a scazut cu 2%, iar numarul somerilor a ajuns la 2,8 milioane de persoane. In viitor se anunta noi concedieri. Numai in Veneto, potrivit sindicatului CISL regional, intre octombrie si decembrie vor putea disparea 20.000 de locuri de munca, care se vor adauga celor 85.000 din 2008 incoace.

Industria italiana genereaza 25% din totalul locurilor de munca. Printre companiile italiene care au efectuat concedieri se numara producatorul de panettone Galup, compania farmaceutica Sigma-Tau, Indesit, Cranchi, Natuzzi si Richard Ginori.

Indesit isi inchide fabricile din Brembate Sopra, in Bergamo (388 lucratori) si None (400 salariati), Torino.

Zanussi-Electrolux are in plan 800 de concedieri, iar printre propunerile de usurare a plecarii sprijina lansarea unei afaceri proprii. Dintre cei 150 care au plecat pana acum, numai circa 15 au acceptat provocarea.

Intreaga filiera a sectorului auto din Campania, care in urma cu doi ani avea peste 20.000 de persoane, se confrunta cu probleme importante. Aproape toti angajatii acestui sector sunt in somaj tehnic si cu un viitor incert.

In Calabria, 8.300 de lucratori silvici sunt in pericol, multi dintre ei neprimiind salariile din iunie. Cea mai mare parte, peste 5.000, sunt angajati la Afor, care apartine regiunii si se preconizeaza sa intre in lichidare luna viitoare.

In Puglia, istoricul grup din domeniul incaltamintei, Adelchi, nu mai produce. De la peste 2.000, numarul muncitorilor a scazut la 860, dar acestia nu lucreaza.

Multe companii multinationale de pe teritoriul Italiei nu se limiteaza doar la reducerea numarului de angajati. Un dosar voluminos, redactat de CGIL din Lombardia, subliniaza ca societatea Tamoil libiana nu mai rafineaza petrolul la Cremona.

Totodata, societatea mixta Nokia-Siemens intentioneaza sa renunte la 580 din cei 1.100 de angajati. Alcatel franceza vrea sa concedieze 490 de lucratori din fabrica din Vimercate, in Brianza.

In industria farmaceutica, se inchide centrul de cercetare al Sanofi-Aventis, deoarece gigantul francez a decis sa mentina doar patru centre majore in lume. Exista 70 de angajati in exces la Pfizer, in Ascoli Piceno.

La sediul din Taranto al Teleperformance, activa in call center, cei 1.800 de lucratori trec in somaj tehnic prin rotatie.

Potrivit unei cercetari a Universitatii din Padova si "Adacta Studio Associato", din cele 1.555 companii pe care expertii le numesc "aproape medii" si care in 2007 aveau o cifra de afaceri intre zece si 13 milioane de euro, numai 248 au depasit 13 milioane de euro, in 2010, in timp ce aproape 900 au ramas in urma sau au disparut.

In domeniul bancar se vor desfiinta 18.000 de locuri de munca. Vor fi efectuate concedieri in cadrul bancilor Intesa Sanpaolo, Montepaschi si Unicredit. Aceasta din urma vrea sa reduca personalul cu 3.500, dintre care pentru 800 este prevazuta pensionarea obligatorie.

Ministerele din Italia vor reduce cu 10% personalul non-managerial si cu 20% directorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somaj Italia, #rata somaj Italia, #concedieri companii Italia, #concedieri sector public Italia , #Italia