Italia adopta un plan amplu de liberalizare a economiei

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 21:43
1322 citiri
Italia adopta un plan amplu de liberalizare a economiei
Premierul Italiei Mario Monti

Guvernul italian condus de Mario Monti a adoptat vineri un amplu program de liberalizare a economiei, cu ocazia unei sedinte maraton de opt ore a Consiliului de Ministri, au indicat surse guvernamentale de la Roma, citate de agentiile de presa internationale.

Consiliul de Ministri a adoptat un pachet de reforme structurale vizand cresterea economica a tarii, atat timp cat "economia italiana a fost franata timp de cateva decenii" de o serie de "obstacole", intre care o "concurenta insuficienta", a declarat Mario Monti la sfarsitul reuniunii guvernamentale.

Pachetul de propuneri aprobat de cabinetul Monti, format doar din tehnocrati, urmareste inlaturarea obstacolelor aflate in calea progresului economic al tarii, care se confrunta in prezent cu o grava criza a datoriilor, insa provoaca temeri in mediile corporatiste, conform AFP.

La sfarsitul lunii decembrie, executivul de la Roma a adoptat un program de austeritate vizand siguranta pietelor.

Noul set de reforme lansat de fostul comisar european pentru concurenta reprezinta "etapa a doua" a procesului de relansare economica a tarii, intrata in recesiune.

Noile masuri se refera la firme de taximetre, farmacii, transporturi publice locale, distribuirea benzinei si gazelor, profesii liberale, asigurari, banci, iar lista sectoarelor ce vor fi deschise concurentei poate continua.

Potrivit primelor informatii care au parvenit presei, noul plan prevede in principal cresterea numarului de autorizatii de functionare acordate serviciilor de taximetre, farmacii, notariate, le confera proprietarilor de statii de benzina dreptul de a-si alege furnizorul si include abolirea tarifului minim pentru avocati si notari.

Recent, Mario Monti, care a fost investit la jumatatea lunii noiembrie, a cerut "dezarmarea multilaterala a tuturor corporatiilor pentru a li se oferi mai mult spatiu concurentei si tinerilor".

"Economia italiana este franata si liberalizarea principalelor sectoare ar putea genera o crestere economica anuala de 2%, in loc de 1%, cat s-a inregistrat in ultimii zece ani", a estimat pentru AFP un profesor de economie la Universitatea Politehica din Milano.

Pentru a intra in vigoare, planul adoptat de Consiliul de Ministri trebuie adoptat de Parlamentul italian.

#plan liberalizare economie italia, #masuri criza italia, #reforme guvern Italia , #Italia