Guvernul italian risca sa cada, din cauza neintelegerilor din coalitie

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 15:47
927 citiri
Guvernul italian risca sa cada, din cauza neintelegerilor din coalitie

Guvernul italian risca sa cada, din cauza neintelegerilor pe tema reformelor economice, a avertizat unul dintre partenerii din coalitia lui Silvio Berlusconi.

Liderii UE, in frunte cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy i-au cerut lui Berlusconi in cadrul summit-ului UE, sa vina cu planuri stabile pentru crestere economica si reducerea datoriei masive a Italiei, relateaza Reuters.

Cu toate acestea, reuniunea de urgenta a cabinetului guvernamental s-a incheiat luni seara fara niciun acord intre aliatii lui Berlusconi si partidul Liga Lordului, care a refuzat sa voteze legea pentru prelungirea varstei de pensionare la 67 de ani.

Marti, liderii coalitiei de la Roma au continuat sa aiba o serie de intalniri, cu prilejul carora ministrul Infrastructurii, Altero Matteoli, a declarat presei ca guvernul risca sa cada din cauza dezacordurilor sale privind reformele.

Berlusconi, confruntat cu numeroase scandaluri si scaderi in ratingul de popularitate a obtinut anul acesta votul de incredere, necesar pentru a ramane la putere, cu ajutorul Ligii de Nord.

In prezent, Italia se afla in centrul crizei zonei euro si exista numeroase ingrijorari cu privire la capacitatea sa de a opri datoria actuala a tarii in valoare de 1,8 miliarde de euro si la pericolul in care va pune intregul bloc in cazul in care situatia ii va scapa de sub control.

Cu toate acestea, Berlusconi a reactionat cu furie la presiunea Germaniei si Frantei, declarand luni ca nicio tara din UE nu e in masura sa dea lectii partenerilor sai.

Ministrul Economiei, Giulio Tremonti a promis un pachet de reforme care sa redeschida locuri de munca pe diferite profesii, reducerea birocratiei, cresterea veniturilor si masuri precum privatizari si noi taxe de lux, dar si alte masuri care vizeaza stimularea cresterii economice si redresarea finantelor statului.

Din pacate, aplicarea pachetului de masuri a fost in mod repetat amanat din cauza disensiunilor dintre ministrii coalitiei.

#silvio berlusconi, #critica lideri, #datorie italia, #criza euro, #disensiuni guvern Italia , #Italia