Giorgio Napolitano, reales, la aproape 88 de ani, pentru un nou mandat de presedinte al Italiei

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 13:19
2239 citiri
Giorgio Napolitano, reales, la aproape 88 de ani, pentru un nou mandat de presedinte al Italiei

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, reales sambata pentru un nou mandat de sapte ani, este un fost comunist care se bucura de o larga popularitate datorita abordarii pe care a adoptat-o in contextul in care Italia este grav afectata de criza din zona euro.

De mai multe saptamani, Napolitano le-a tot aratat colegilor politicieni cartea sa de identitate, care indica faptul ca in iunie va implini 88 de ani, comenteaza AFP.

A incercat sa argumenteze in acest fel ca este prea batran pentru a accepta un nou mandat de sapte ani de presedinte al Italiei, a treia economie din zona euro.

Dar, sambata, in contextul impasului politic, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, si Partidul Poporul Libertatii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut lui Napolitano sa accepte inca un mandat.

"Nu ma pot sustrage responsabilitatii pe care o am in fata natiunii", a spus, pana la urma, Napolitano, desi initial raspunsese: "Dar de ce nu ma lasati sa ma odihnesc?"

In Italia, presedintele are mai degraba un rol onorific, fiind garantul respectarii Constitutiei, promulgand legi si desemnand premierii.

Veteran antifascist si fost membru al Partidului Comunist Italian, Napolitano s-a remarcat prin atitudinea serioasa si responsabila adoptata in contextul crizei economice prin care trece Italia, bucurandu-se de o larga popularitate.

Cunoscut pentru atitudinea moderata si prudenta, Giorgio Napolitano s-a nascut pe 29 iunie 1925 la Napoli si s-a implicat de la varsta de 17 ani in activitatile grupurilor de rezistenta comuniste, devenind membru al Partidului Comunist in anul 1945.

In 1953 a devenit pentru prima data membru al Parlamentului, iar in 1962 a fost ales in conducerea nationala a Partidului Comunist. A fost presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 1992-1994, a facut parte din Guvernul condus de Romano Prodi in 1996, dupa care a fost ales eurodeputat. Primul mandat de presedinte al tarii a inceput in 2006.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte Italia, #realegere presedinte Italia, #Napoletano presedinte Italia , #Italia